(Detta är i första hand en språkfråga, men eftersom det är debatten här i reseforumets Sverige-avdelning som föranleder tråden tycker jag det känns fel att ha den någon annanstans. Hoppas ansvarig moderator inte har några invändningar.)
-
Som vissa av er kanske noterat är jag lite känslig när det kommer till hur olika orter benämns. Jag tycker t.ex. det känns åt helvete fel att benämna en ort som Norrköping eller Örebro med bortåt 100.000 invånare "småstad", eller att kalla Pajala med 2.000 invånare för "by". Men av allt att döma är jag ganska ensam om detta. För de flesta människor finns det uppenbarligen bara tre sorters tätorter i Sverige: byar, småstäder och Stockholm/Göteborg/Malmö.
Är inte detta en fruktansvärd utarmning av språket?
Själv använder jag följande indelning: by - samhälle - småstad - mindre stad - mellanstor stad - större stad - storstad.
Gränserna för dessa benämningar kan diskuteras, men jag tycker ändå finindelningen är nödvändig. Ett samhälle med 2-3.000 invånare är trots allt en helt annan sak än en hop bondgårdar, och att klumpa samman Gränna med Västerås som "småstäder" är ju så dumt att klockorna stannar. Som jag vid något tillfälle kan ha skrivit: Efter att ha bott i både Flen, Västerås och Stockholm finner jag skillnaden vara större mellan de två förstnämnda än mellan de senare.
Så...
någon som håller med mig? Eller någon som anser sig ha bra argument för varför jag har fel? ("Jag har bott i Stockholm hela mitt liv och tycker alla andra städer är trista bonnhålor" räknas inte som ett bra argument.)
(Ja, jag har tagit upp detta tidigare i olika trådar, men då har det knappast varit läge för fördjupning.)