Hitta diskussioner med liknande innehåll

Hur funkar det med kontokort i USA&Kanada?

#1 2010-12-02, 00:59
Linola
Jag ska egentligen till Kanada men tror det fungerar likadant i USA.

Här i Sverige har jag ett VISA-kort som är gratis (för studenter). Det är inga krångligheter med det.

Annat verkar det vara i Kanada. Här finns ett exempel på ett VISA-kort.
Det står att "Minimum Credit Limit" ligger på $500. Betyder det att jag alltid måste ha minst $500 i kontot som kortet är kopplat till?

Det andra som jag inte begriper är själva räntan som är kopplat till kortet. Hur funkar den? Är det så att varje gång jag använder kortet, tex köper eller tar ut $100 så måste jag senare betala banken $18.59 i ränta?

När jag tänker efter brukar jag aldrig använda kredit-funktionen på mitt VISA-kort här hemma. Jag brukar alltid välja "konto" vid betalningar. Är det samma sak som att egentligen använda funktionen hos ett bankkort ("debit card")? Därför borde jag egentligen satsa på ett debit card?
#2 2010-12-02, 05:21
BadCop
Det du vill ha ar ett debit-card kopplat till ditt konto. Credit limit ar kreditgransen som banken ger dig. Jag har ett Discover kort med en credit limit pa $10k till exempel. Det betyder att jag kan handla pa kredit for $10k.

Den ranta som namns pa amerikanska kort ar nastan alltid per annum, arsrantan. Ar rantan satt till 18.93% are det alltsa 18.93% per ar, inte per manad, kredittillfalle etc.

Om du bara skall vara har ett tag ar det nog enlklast och bast for dig att ha ett kort knutet till ditt svenska bank-konto. Annars kan du enkelt skaffa dig bank-konto har (atminstone i USA) nar du val har flyttat hit och nar du har skott dig i ett par manader ar det sakert inga problem att skaffa ett kort knutet till det kontot, med en lag credit-limit.
#3 2010-12-02, 07:58
JL75
Precis som personen ovan säger, så är det nog enklast att bara ta med dig ditt "svenska" visakort. Då får man betala en liten procent till banken på varje köp man gör (1.nånting%) men det går på ungefär ett ut med att växla pengar någon annanstans.
Däremot ska man undvika att ta ut cash i ATM's för då brukar det bli ganska saftiga avgifter, runt 30-40 sek för varje uttag, har jag för mig.
Info om allt detta kan du hitta hos din egen bank (swedbank, nordea eller vad du nu har).
#4 2010-12-03, 06:37
hokosha
Jag pluggar i USA just nu.
Har ett bankkonto på en amerikansk bank, och när jag kom hit hade de som erbjudande för studenter att öppna gratis konto.
Så jag har ett debit card kopplat till ett konto här och betalar inte en krona för det.

Betalar dock avgift om jag tar ut pengar på annan banks automat.
#5 2010-12-19, 11:18
manganh
Om du inte ska vara borta så länge så kan jag tipsa om att skaffa ett bankkort genom ica-banken. Det kostar 240 kr/år men kostar ingenting att använda utomlands. Andra banker tar oftast uttagsavgifter på 35 kr/uttag då man tar ut kontanter samt har 1-1.5% valutapåslag vid vanliga kortköp. Allt detta slipper du med ica-kortet och därmed är det nog det bästa kortet att använda i Kanada.

Jag pluggade i Kanada för några år sedan och öppnade ett konto i nån av bankerna där, använde det max 5 ggr innan jag insåg att det var mycket smidigare att bara använda mitt svenska kort.