Hitta diskussioner med liknande innehåll

Mat i Kroatien?

#1 2011-03-27, 13:56
slaffe
Har bokat resa till Kroatien och är lite nyfiken på dess matkultur! Är nötallergiker och har hört att dem använder väldigt mycket nötter till väldigt mycket där borta, någon som har erfarenhet av deras matkultur och mat på resturanger osv?
#2 2011-03-27, 14:08
stipex
Hej slaffe! Varit i kroatien ett par ggr och min upplevelse av det kroatiska köket är bara massa plus.Tycker på det hela att maten håller bra standard,allt från pizza till lite dyrare mat.Du skall absolut testa deras pizza,hästlängder bättre än italiens! Annars är fisk att rekommendera,det mesta från havet är rätt okej.o glöm inte att köpa med olivolja hem!!Mvh stipex.
#3 2011-03-27, 14:15
slaffe
Ursprungligen postat av stipex
Hej slaffe! Varit i kroatien ett par ggr och min upplevelse av det kroatiska köket är bara massa plus.Tycker på det hela att maten håller bra standard,allt från pizza till lite dyrare mat.Du skall absolut testa deras pizza,hästlängder bättre än italiens! Annars är fisk att rekommendera,det mesta från havet är rätt okej.o glöm inte att köpa med olivolja hem!!Mvh stipex.


Låter bra. Min fråga kvarstår dock, är det mycket nötter på maten där nere? Är ganska begränsad vad gäller mat då jag varken kan äta någon typ av nöt eller något från havet! Så all fisk och dyligt är no go för mig.

Edit: Med mat menar jag, allt från restauranger, bröd, köpmat i affärer, ja all föda.
#4 2011-03-27, 15:26
stipex
Nja mycket nötter vet jag inte,men iofs jag kolla ju inte det extra!
#5 2011-04-05, 17:55
Helsingborgaren17
Säger som ovanstående, det var inget jag kollade extra, men så mycket nätter bör det inte vara. Jag kan inte komma på en enda maträtt som innehåller nötter.
Jag äter inte heller fisk, men det finns oftast mycket annat i Kroatien som går att äta. Allt från goda biffar till Cevapcici - avlånga köttfärsbiffar.
Maten har tydliga influenser av det italienska köket, prosciutto i Italien heter till exempel Prsut i Kroatien och är exakt lika vanligt som i Italien.
#6 2011-04-06, 10:08
gammeljohan
Säger som tidigare talare. Inte mer nötter än någon annanstans i Europa. Visst är det kroatiska köket inspirerat av Italien men också finns det kvar en del av det gamla österrikiska. Det beror en del på var i Kroatien du hamnar. Skall du ut på öarna så är det fisk och husmanskost som gäller, mums.
#7 2011-04-06, 10:18
Savoy
Jag tyckte för min del att det kroatiska köket var en stor besvikelse (sönderstekt/grillat kött framför allt, sunkiga tillbehör som senap, ketchup och lökringar även på "riktiga" restauranger), men prova för all del. Det kan ju hända att vi hade otur med ställena vi gick till. Det VI åt var aldrig i närheten av det italienska köket vad gäller råvaror och tillagning, inte heller i livsmedelsbutikerna (magert utbud). Vi åt i huvudsak i kustorter, vilket väl ökar risken för turistfällor, men ändå, det borde inte påverka utbudet i affärerna.

Men som sagt, testa, många verkar ju positiva så vi kanske bara hade otur.