Lite funderingar kring reskassa i Europa.

#1 2011-06-07, 17:01
Baltimora
Varje gång man läser olika forumsinlägg på internet (svenska forum) där folk frågar hur mycket pengar det behövs i reskassa per dag, så brukar dessa personer få svaret att det räcker med 500 kr per dag. Oavsett om det är charter, tågluff, weekendresa eller någon annan typ av resa. Notera att det endast gäller i Europa, då andra priser gäller i övriga delar av världen. Men går man istället till utländska/internationella forum så är 500 kr per dag (eller ja, 50 euro) minimum per dag. Medan de rekommenderar minst 100 euro (drygt 1000 kr) per dag. Skulle man fråga om 1000 kr per dag räcker, så får man ofta svaret att man kan gott och väl lyxa till det för den summan i valfritt europeiskt land. Har även sett trådar här på Flashback där folk påstår att andra skryter om sin goda ekonomi om dessa har råd med 1000 kr per dag under resan. För man ska klara sig på 500 kr per dag. Försöker man snåla på resan istället, så är man en idiot som borde stanna hemma.

För 500 kr per dag ska man annars kunna klara sig bra. Då ska pengarna gå till boende (ofta vandrarhem), mat, sevärdheter/inträdesavgifter, en öl eller två, kanske lite souvenirer eller något annat skoj som man vill köpa. Sådana saker. I summan ingår EJ kostnaden för själva resan. Om man dessutom bokat paketresa (hotell + flyg) så kan man bortse från boendekostnaden också.

Alltså, det som jag vill diskutera är hur mycket pengar som krävs i reskassa per dag för att det ska vara rimligt? Oavsett vilket europeiskt land åker till, och oavsett vilken typ av resa det är. Svenskar brukar säga runt 500 kr per dag. Folk på internationella forum säger 100 euro per dag istället (50 euro om man verkligen ska snåla). Då handlar det som sagt om sevärdheter, mat, nöjen (inkl. alkohol. Men inte om man ska supa sig redlös varje kväll), och boende om man inte har bokat paketresa.

Samtidigt är jag lite nyfiken på hur folk på svenska forum resonerar annorlunda än folk på internationella reseforum. Det är ju ganska stor skillnad på 500 kr och drygt 1000 kr per dag. Så hur tänker folk när man försöker komma underfund med hur mycket pengar som behövs? Att man är så snål som möjligt eller försöker ha det relativt bra under resans gång?

Jag har själv rest mycket inom Europa, och har haft olika budgetar då. I vissa fall har jag spenderat upp mot tusenlappen (tex första gången jag var i London och ville hinna med så mycket som möjligt), i andra fall har jag klarat mig på 300 kr per dag (tex när jag tågluffade i Öst/centraleuropa). Men folk verkar vara rätt inställda på att man ska ha 500 kr per dag att klara sig på. Punkt slut.
#2 2011-06-07, 17:04
Migrationsverket
Skaffa internetbank då.
#3 2011-06-07, 17:08
Just_Ice
Det beror ju mycket på vilket land det är samt vad man vill göra. Vandrarhem/hotell skiljer mycket... i billigare länder kan man hitta från 150kr. Mat kanske går på 100kr beroende på om man äter ute eller lagar själv, sen nöje o sånt tar väl resten av summan. Tycker 500 är en bra riktlinje (även om man klarar sig på mindre om man vill snåla lite). Tågluffare brukar väl räkna på runt 300-400.
#4 2011-06-07, 17:20
Baltimora
Ursprungligen postat av Migrationsverket
Skaffa internetbank då.


Har redan internetbank. För övrigt har jag inga problem med pengar under resorna. Eller ens om jag ska betala kontant eller använda kortet utomlands, då jag har använt båda sätten. Är bara nyfiken på hur andra beräknar reskassan under sina resor. Så hur är internetbank relevant?

Ursprungligen postat av Just_Ice
Det beror ju mycket på vilket land det är samt vad man vill göra. Vandrarhem/hotell skiljer mycket... i billigare länder kan man hitta från 150kr. Mat kanske går på 100kr beroende på om man äter ute eller lagar själv, sen nöje o sånt tar väl resten av summan. Tycker 500 är en bra riktlinje (även om man klarar sig på mindre om man vill snåla lite). Tågluffare brukar väl räkna på runt 300-400.


Även i dyrare städer som tex London kan man få bädd i sovsal för runt 150 kr natten (det billigaste kostar 12 pund). Däremot kan det vara svårt eftersom billigt boende i dyra städer ofta blir fullbokat snabbt. Men det är absolut möjligt. Dock svårt att vara flexibel.

Den stora utgiften är nog snarare mat och nöjen. Även om många städer åtminstone brukar ha några gratisnöjen. Tex ett museum med gratis inträde. Sedan kanske det inte är intressant eller värt ett besök, men sådant finns också. Många verkar även begå det stora misstaget att köpa mat i "turistområden" där maten är svindyr bara för att man är hungrig just då. Det slukar pengar så klart. Så det svåra brukar väl vara att planera utgifter för maten.
#5 2011-06-07, 17:37
Migrationsverket
Ursprungligen postat av Baltimora
Så hur är internetbank relevant?

Man kan ta pengar från sitt sparkonto om man behöver mer pengar.
#6 2011-06-07, 20:14
Baltimora
Grejen är att jag normalt inte brukar tänka på hur mycket pengar jag har med mig (eller har på bankkortet) när jag är ute och reser. Jag gillar nämligen inte att snåla. Jag är hellre borta en kortare tid, istället för att vara borta så länge som möjligt men verkligen behöva spara på varenda krona och bara köpa det nödvändigaste. Även om andra gärna skryter om hur mycket de har lyckats snåla under sina långresor.

Så jag bryr mig inte om internetbanken..

Det var först nyligen som jag började tänka på ekonomin. Uppenbarligen är jag inte ensam om det. Även om andra verkligen har ont om pengar och måste resa billigt, medan andra mest bara undrar om deras budget är rimlig. Jag är mest bara nyfiken, eftersom folks bedömningar skiljer sig åt. 500 kr om dagen är det vanligaste vid resor här. Så jag undrar vad man egentligen grundar det på? Speciellt med tanke på att prisskillnader är vanliga även här. I tex Asien och Afrika är det mer uppenbart. Det finns tex ingen generell prisnivå där. Vilket är logiskt med tanke på att det är stor skillnad mellan tex Japan och Thailand när man pratar om priser i Asien. Men ingen verkar tänka på att det finns både dyra och billiga resmål även här). Ändå är det vanligt att folk rekommenderar att man har 500 kr om dagen i budget i Europa, oavsett var man reser eller typ av resa (charter, tågluff, weekend etc).