Hur Umeå socialtjänst fungerar vet jag inte men den följer säkert svensk lagstiftning precis som alla andra...
Åter till mitt inlägg, om försörjningsstöd, skrev i tidigare inlägg att svenska medborgare omfattas av soc.2. Detta är korrekt i normalfallet men när vi pratar om personer som är arbetsoförmögna av olika anledningar, då handlar det alltid om gruppen soc.1.
"Tinman's" fall är ett solklart soc.1, har man varit uteliggare i ett års tid, då får man nog räkna med att personen är oförmögen att jobba etc, åtminstånde i detta skedet livet.
Vi vet att det finns många olika anledningar till att det finns uteliggare, varför Tinman har varit uteliggare vet jag inte och det är inget som vi behöver forska vidare i.
Som svar på inlägget:
Att Berlin skulle ha andra regler än övriga städer är felaktigt, detta är reglerat i lagen och fungerar på samma vis oavsett bostadsort.
En svensk medborgare har rätt till försörjningsstöd om han har för avsikt att bo i landet.
Det som krävs för detta är endast en sak, man går till Bezirksamt och anmäler sig som nyinflyttad invånare och skriver under ett papper, ett sk Meldebestätigung.
En Meldebestätigung/invånarregistrering har varje svensk medborgare rätt att göra, det är alltså inget som man behöver ansöka om utan snarare en skyldighet om man vill bo i landet.
Registreringen innebär per automatik att man har rättigheter att bosätta sig i Tyskland, arbeta, ta del av det sociala skyddsnätet, bidrag, sjukvård, pension osv.
Lagen.
Grundsicherung, Socialgeld = Socialbidrag 1.
Exempel gällande 1 vuxen person.
-Bostad - riktlinjer med utgångpunkt av 45 m2. Hyra, vatten, värme inkl.
-Pengar - 364 - 397 Euro per månad, beroende på delstat.
-valfri offentlig sjukkassa.
-valfri bank.
Försörjningsstöd betalas i normalfallet ut 3 arbetsdagar efter ansökan.