Som ovanstående skribent poängterar genom sin länk, vilken i korta drag är intressant så finns det många skäl. Man kan nog se på det ur väldigt många olika perspektiv, men de tre vanligaste är:
Postkolonialismen: Den generella uppfattningen av att europeiska stater länsat Afrika på resurser och man har slagit ihop kanske ett tjugotal olika etniciteter (i några fall rör det sig om ett hundratal) och kallat det för ett land. Man har helt enkelt inte brytt sig om länderna i allmänhet under kolonialismen vilket lämnat Afrika utan kunskap, organisation, byråkrati och ekonomi.
Geografisk-kulturell: En växande uppfattning om att Afrika är fattigt pga. av många länders omväxlande geografi skapat splittringar mellan kulturerna. Istället för att vara en enhet har uttrycket "nationalism" varit lokalt. Ta Etiopien som ett exempel som innehar över 80 etniciteter, det är ett oerhört bergigt land och nationalismen skiljer sig mycket från region till region. Medan amharerna i nordväst anser sig vara rättmätiga ledare av landet vill tigrinyerna i norr vara självständiga.
Kulturhistorisk uppfattning: Att man i Afrika söder om Sahara levt efter organisatoriska system som skiljer sig oerhört från det vi i väst kallar för "civiliserade". Landsutrymme har funnits, först det senaste århundradet har befolkningen ökat mycket, vilket har gjort att folkslagen kunnat ta åt sig hur de vill. Det har givetvis varit krig mellan stammar och kungadömen, men spänningarna har inte varit desamma i det mindre Europa. Man har helt enkelt inte haft behov av att utveckla en "rikedom" i form av "pengar" förrän 1700-talet och framåt (även om somliga afrikanska kungadömen gjort detta i viss utsträckning"). Medan man i Europa ofta bytte ekonomiskt system från 1000-talet och framåt skedde inte detta på samma sätt i Afrika.