Hej! Jag har fått jobb på flygplatsen i Norge, så det känns jättebra. Men jag har många frågor som jag inte har fått svar på. Jag har googlat, läst på fb, och försökt lära mig hur det funkar med skattekort, deklarering osv, men jag blir tokig på det. Dels så har jag fått uppfattningen att Norge har ett jävligt komplicerat skattesystem, men även att typ ingen riktigt vet hur det funkar, och att vissa som jobbar på skatteetaten är dumma i huvet. Så jag vänder mig till här på Flashback, för "riktiga" människors åsikt och erfarenheter. Jag skulle vara jättetacksam för vettiga svar och tips.
TUSEN TACK!
1. I och med att jag kommer arbeta på Gardermoen, är jag i ett behov av boende.
Har ni några tips på billiga ställen att bo på nära Gardermoen? Självklart kan man söka rum/lgh via finn.no, hybel.no osv, men det känns lite långsökt. Finns det några bra vandrarhem/hostels till ett rimligt pris? Självklart är mitt mål att hitta några att dela boende med, men ja.. många bangar när det kommer till kritan osv. Men det måste finnas ändå massa folk i Jessheim/Sand som vill ha inneboenden, för att bl.a hjälpa till med hyran??
2. Min plan är att stanna i Norge i ett år. Enligt skatteetaten och massa andra informationssidor så står det tydligt att jag då bör ansöka om norskt personnummer istället för D-nummer. Jag har fått intrycket att D-nummer är bättre än att folkbokföra sig där. Kan man förlänga D-nummer? Blir det något strul sen då man ska deklarera, för att man fyllde i att man skulle stanna i mindre än 6 mån, fick D-nummer och sen stannade mer än så? En kompis som jag känner har D-nummer, men hon har jobbat där i snart ett år.
Vad ska jag välja? D-nummer eller norskt personnummer - och varför?
3. I skattekortet måste man uppskatta vad man kommer tjäna, vilket kan resultera i endera restskatt eller skatteåterbäring.
Är det bättre att skriva in ett betydligt större belopp man kommer tjäna än än vad man gör, för att få en högre skatteåterbäring? Men hur pass mycket mer? Vad har ni skrivit in där? Är det inte någon gräns på typ 400k (brutto) för att få sen göra ngt standardavdrag eller dylikt? Då kanske det är riskabelt att skriva in över 400k?
4. Ni som jobbat i Norge, hur mkt fick ni i skatteåterbäring? Skriv gärna bruttoinkomsten och hur lång period ni jobbade. Intressant att veta
)
5. När det gäller deklarering, så har jag försökt sätta mig in i hur det funkar. Trots allt så ser man ju såklart jättemycket fram emot återbäringen och allt. Angående standardavdrag så är det ju 10 procent av bruttoinkomsten, eller max 40 000kr om du tjänar över 400.000NOK per år. MEN, vad INNEBÄR detta? Det är det som jag stör mig på. Så ponera att man tjänar 400kNOK och får göra då ett avdrag på 40 000 NOK, innebär det då att man får dessa pengar i skatteåterbäring(det tror jag inte efter vad jag läst), eller att man typ inte ska skatta för dessa pengar utan för 360 000 NOK?
6. Men det finns ju även ett annat avdrag för bl.a kost, pendling mellan boende och arbete, räntor och hemresor, som kan vara mer fördelaktigt. Måste man ha bevis/kvitton på allting? Kontrollerar dem det?
7. Vad är det här "Minstefradrag", och vad är det för nytta? Vad innebär alla dessa avdrag? Är det så att man gör alla dessa avdrag, och dessa skattar man inte för? Dvs att man skattar för ett mindre belopp, dvs betalar mindre i skatt. Innebär det då att man får mer eller mindre skatteåterbäring tillbaka? Ifall man väljer D-nummer(och stannar i ett år), resp norskt personnummer i ett år, påverkar detta hur mkt skatt man betalar, samt återbäringen? Får man böter om man har D-nummer, men jobbar där längre?
8. För att ta ett exempel, med konkreta siffror att om t.ex. ens års(brutto)lön är 360 000 NOK, dvs månads(brutto)lön är 30 000 NOK. Man betalar 36% skatt, dvs får ut 19200 NOK netto. Man betalar då 36% skatt, men man får ju återbäring(förhoppningsvis) som gör att man i slutändan betalar ca 25% skatt. Man betalar ju varje månad 11% mer än vad man behöver, borde man inte då få mellanskillnaden i skatteåterbäring? Vid 36% skatt får man ut 19200 NOK. Men med 25% skatt på 30000, så borde man få ut 22500 NOK Netto. Dvs varje månad "lånar" man staten 3300 NOK, vilket på 12 mån blir 39600 NOK. Borde inte dessa 39600 NOK vara skatteåterbäringen, dvs det man får tillbaka? Mellanskillnaden då man har skattat mer än vad man behöver, jämfört med vad man borde ha skattat? Det låter ju mer logiskt? Vad anser ni om detta resonemang? Är jag helt fel ute?
9. Vilken bank ska jag välja, där jag kommer få min lön utbetalt, samt göra utlandstransaktioner, dvs överföra från det kontot till ett svenskt, utan att betala massa höga och orimliga avgifter. Vilken bank har ni?
Vilken norsk bank är mest gynnsam att använda sig utav? Jag har hört bra saker om Skandiabanken, utan att man behöver betala någon avgift för överföringar. Dock kräver dem att man har norskt personnummer. Vad tycker ni om det?
10. När det gäller semesterersättningen, så har jag förstått att det är ca 10% av årslönen. Netto, antar jag. Men vad är det där för skit att man ska skatta på det om man ska få det direkt till sommaren, eller om man väntar ett år tills nästa sommar, så skattar man inte. Egentligen så ska man ju åka på semester, och basically få semestern betald, eller ja, få typ en vanlig månadslön. Ska man vänta 1 år att få den, eller liksom hur ska man göra för att få det som mest fördelaktigt?
Sen vill jag bara avsluta med att säga att jag vill bara ta reda på vad jag har för rättigheter och skyldigheter då jag jobbar i ett annat land med ett annat system. Självklart vill jag utnyttja mina förmåner och få det som mest ekonomiskt gynnsamt, utan olägenheter, som möjligt, samtidigt som jag handlar korrekt enligt lagen. Jag vill inte förlora något/göra misstag, baserat på något val jag gör, pga brist på kunskap eller felaktig information/tolkning. Därför är jag mån om att göra det bästa valet, men det är svårt!! Jag önskar bara att systemet var mer lättförståeligt och konkret men men! :-) Åter igen, tack för svar!