Jag har en försäkring liknande den som Thomas12347 beskriver. Den typen kallas "High Deductible" och ger en låg månadskostnad (jag betalar $150 för mig och min son per månad). De första $3000 betalar jag ur egen ficka (eller rättare sagt ur det Health Savings Account (HSA) som jag har, ett speciellt sparkonto just för medicinska ändamål). Min arbetsgivare sätter in $1250/år på mitt konto, och jag bidrar med $250/månad (om jag minns rätt). Men de pengarna sparas från år till år, så länge jag inte använder dem.
För övrigt, skaffar man inte ett HSA och har en High Deductible plan så gör man ett stort misstag...
Efter de första $3000 så betalar sjukförsäkringen 85% av kostnaden och jag betalar 15%, upp tills jag har betalat totalt $6000. Efter det är allt gratis för mig, försäkringen täcker 100%.
Mitt HSA kan användas till medicin, blodtrycksgivare, akupunktur, vad som helst som har ett medicinskt ändamål och inte täcks av försäkringen. Så ett slags högskostnadsskydd har du. Dessutom kan du ofta få medicin ganska billigt, bland annat Walmart erbjuder många standardmediciner för $4/recemt.
Så för en svensk som är van vid att staten tar hand om allt kanske det är förvirrande eller konstigt att man måste/kan välja sin sjukförsäkring. Men se det som en bilförsäkring. Antingen väljer du en låg premie och hög självrisk, eller låg självrisk och får en högre månadskostnad.
Som freenz säger, ACA ("Obamacare") har lite nya regler som även påverkar vanliga försäkringar. Bland annat att existerande sjukdomar inte längre diskvalificerar dig för sjukförsäkring, och att de inte längre får ha en övre gräns för hur mycket de betalar över din livstid (brukade vara 2 miljoner dollar, vilket snabbt tog slut om man fick cancer).
Nackdelen med detta är givetvis att försäkringspremierna måste höjas för att kompensera för de högre kostanderna/utbetalningarna. Eftersom ACA även säger att man inte får diskriminera de som är sjukare eller har högre risk att bli sjuka (med undantag av rökare) så måste alla dela på den högre kostnaden.
En jämförelse med bilförsäkring igen: det är som om staten skulle säga att försäkringsbolagen inte får diskriminera unga/nya förare, eller de som haft många olyckor. Så Nisse, 62 år som inte haft en olycka på 35 år ska betala en högre försäkringspremie för att Kalle, 19 år med nytt körkort och som redan kvaddat två av sina upphottade Golf GTI när han lekte street racing inte ska få högre premie...
Om du ska flytta till USA så gäller det nog att du läser på en hel del, samhället är mycket annorlunda. Har du inte en amerikan som kan hjälpa dig så ligger du nog risigt till när det gäller att klara sig i det dagliga livet.
Här är ett par saker att fundera på, och som jag rekommenderar att du kollar närmare på innan du funderar på att flytta till USA:
* Bilförsäkring: vad är PIP (Personal Injury Protection), och varför vill du ha det? Varför är UMI (un-insured/underinsured motorist) bra att ha?
* Sjukförsäkring: vad är det för skillnad på HSA (Health Savings Account) och FSA (Flexible Spending Account)?
* Hur skattesystemet fungerar i USA är också lite annorlunda. Här har du mycket att titta närmare på. Olika regler i olika delstater, men i varje fall i Texas så har man ingen skatt på delstatsnivå. Istället är det ganska hög fastighetsskatt, som betalar de lokala skolorna. Fastighetsskatten varierar ganska kraftigt mellan olika orter, beroende på hur mycket de bygger ut/satsar på skolorna. Om du köper ett hus i ett område dit många flyttar in (därmed många nya barnfamiljer) så kommer fastighetsskatten förmodligen höjas i framtiden för att täcka kostnaderna för nya skolor.
* I USA använder man fortfarande checkar, både för att betala privatpersoner och för att betala el, hyra, vatten och andra räkningar. Kan du balansera en checkbok?
Finns massor av liknande exempel.