Läser många trådar här om att flytta utomlands och tänkte ge lite tips utifrån egna erfarenheter. Andra får gärna komplettera. Jag bor i Kina men försöker måla en generell bild som fungerar oavsett vilket land man befinner sig i.
Viljan att flytta utomlands kommer ofta från en romantiserad bild av hur ett land är utifrån en semesterupplevelse eller utifrån någon film. Glöm detta! Att semestra och bo i ett land är 2 helt skilda saker. När man semestrar är det under en begränsad tid där man är fri och kan söka upplevelser. När man bor i landet kommer det en vardag förr eller senare. Min erfarenhet är att många svenskar som flyttar utomlands flyr just vardagen och blir besvikna efter ett tag i landet.
Vad ska man tänka på då om man vill flytta? Det första är språket. I många länder i västra Europa och Nordamerika så fungerar ju engelskan allt från hyfsat till utmärkt. Utanför dessa länder fungerar engelskan från inte alls till knappt hjälpbart. I många länder är det helt hopplöst med engelska som språk så det kan vara bra om man förbereder sig med lite grundläggande kunskaper innan man åker. Det är inte så kul att komma med en hjärtinfarkt till ett sjukhus utan att förstå ett ord.
Byråkrati! Det är ett kapitel för sig och det är något man kommer råka ut för. Extremt få länder har en så väl utvecklad byråkrati som Sverige, på gott och ont. I många länder måste man gå till olika ställen för att lösa en enkel sak som man gör på ett och samma ställe i Sverige. I många länder så har en person enbart en uppgift, och de är inte flexibla. Då kan det vara svårt att hitta just den personen som kan hjälpa dig med ditt ärende, även om du kommit till rätt ställe. En fördel är dock att i de flesta länder slipper man vänta i flera veckor på ett ärende. Hittar man rätt person så utför de uppgiften direkt för det mesta.
Sjukvården skiljer sig oerhört mycket åt mellan olika länder. I västra Europa och i Nordamerika är sjukvården oftast bättre än i Sverige men det kostar en hel del. Ofta får man teckna sjukvårdsförsäkring och även denna kan vara ordentligt dyr. I andra länder är sjukvården oftast sämre än i Sverige. Vissa mediciner saknas, det finns ingen tillgång till sjukvårdsförsäkring, bara kontant gäller, vissa läkare kräver mutor mm. Doktorer skriver ut medicin lite hur som helst och man kan till och med få en spruta bara för en förkylning. Flyttar man till ett land med sämre sjukvård är det bra att skaffa sig grundläggande kunskaper. 1177's hemsida är en bra källa för vissa grundläggande åkommor. Har man barn så är det bra att ta reda på hur vaccinationsprogrammet i landet ser ut. Vissa länder har samma som Sverige, en del har fler sprutor men många har färre. Med pengar går dock all medicin att få tag i i alla länder. Det gäller att upplysa läkaren. Ett bra tips är att nästan alla länders huvudstäder har åtminstone ett sjukhus som håller internationell standard. Man kan kontakta en BVC i Sverige och de kan ta ut information om vilket vaccinationsprogram ett land har. Saknas något är det bara att be läkaren fylla i det som fattas och när det ska tas, då är det bara att visa upp lappen för en läkare i ditt nya land. Och glöm framför allt inte att ta de vaccinationer som rekommenderas för att åka till landet.
Pengar, pengar, pengar. Ett nödvändigt ont. Hur mycket behöver man? Det beror på vilket land man ska flytta till och vilka omständigheter man lever under i Sverige. Har man inget jobb när man flyttar till landet så skulle jag rekommendera att man har en summa där man kan leva ett vardagligt liv i en bra standard under minst 2 år. Tiden går fort i det nya landet när man ska acklimatisera sig, ev flyttlass kan ta 3 månader, man ska skaffa rätta dokument, hitta jobb mm. Har sett en del som kommer till ett nytt land och börjar med att festa järnet och leka rövare. Där går pengar snabbt. I många länder finns det folk dessutom som ser dig som en plånbok på 2 ben och som kommer göra allt för att få en del av dina pengar. Ta det lugnt i början, se till att få en vardag och se till att få rätt på allt. Då ser du hur mycket pengar det kommer gå åt och du kan börja planera festliv utifrån det så du slipper ruinera dig. Ha dessutom några månadslöner sparade i Sverige om det skiter sig och du måste tillbaka. Funkar allt i det nya landet är det bara att överföra dessa pengar.
Sociala skyddsnät borde inte behöva kommenteras, men det frågas en del om detta. De flesta länder har inget skyddsnät alls, än mindre för invandrare. Har du inga pengar så kommer du att svälta. UD hjälper dig inte (såvida du inte heter Muhammed eller liknande). De hjälper bara till självhjälp (t.ex. överföring av pengar).
Mutor är ett vitt begrepp i många länder. Det förekommer nästan överallt i olika former, direkt och indirekt. En del varianter är definitivt ingen muta i det landet men skulle klassas som det i Sverige. Kolla upp hur det fungerar i landet du ska till. Vissa länder fungerar ingenting utan mutor. Rysslands äldsta ordspråk man har hittat i skrift är "Utan mutor kommer man ingen vart". I Kina byter man små röda kuvert med pengar. Det räknas inte som muta här och det ges till barn och till äldre, men även till läkare och myndighetspersoner. Som företagare i Kina går halva tiden åt att hålla reda på dessa kuvert , vem som gav hur mycket och vem som ska ha vad. I vissa länder går det att spela dum och man kan slippa mutor, men på vissa ställen är det helt omöjligt att slippa undan det.
Ordningsmakten fungerar också den helt annorlunda i andra länder. I de flesta länder behandlar de dig utifrån hur du agerar, dvs de tvekar inte att banka skiten ur dig om du inte kan uppföra dig. Tro inte att det är Sverige, för då kommer du råka illa ut. I vissa länder är polisen riktigt trevliga och kan blunda för en fortkörning t.ex. men de kommer ändå ihåg detta och händer något allvarligare kan detta komma att bita dig i röven senare.