Funderar du på att flytta utomlands? Läs detta!

#1 2014-04-28, 06:13
mickes418
Läser många trådar här om att flytta utomlands och tänkte ge lite tips utifrån egna erfarenheter. Andra får gärna komplettera. Jag bor i Kina men försöker måla en generell bild som fungerar oavsett vilket land man befinner sig i.

Viljan att flytta utomlands kommer ofta från en romantiserad bild av hur ett land är utifrån en semesterupplevelse eller utifrån någon film. Glöm detta! Att semestra och bo i ett land är 2 helt skilda saker. När man semestrar är det under en begränsad tid där man är fri och kan söka upplevelser. När man bor i landet kommer det en vardag förr eller senare. Min erfarenhet är att många svenskar som flyttar utomlands flyr just vardagen och blir besvikna efter ett tag i landet.

Vad ska man tänka på då om man vill flytta? Det första är språket. I många länder i västra Europa och Nordamerika så fungerar ju engelskan allt från hyfsat till utmärkt. Utanför dessa länder fungerar engelskan från inte alls till knappt hjälpbart. I många länder är det helt hopplöst med engelska som språk så det kan vara bra om man förbereder sig med lite grundläggande kunskaper innan man åker. Det är inte så kul att komma med en hjärtinfarkt till ett sjukhus utan att förstå ett ord.

Byråkrati! Det är ett kapitel för sig och det är något man kommer råka ut för. Extremt få länder har en så väl utvecklad byråkrati som Sverige, på gott och ont. I många länder måste man gå till olika ställen för att lösa en enkel sak som man gör på ett och samma ställe i Sverige. I många länder så har en person enbart en uppgift, och de är inte flexibla. Då kan det vara svårt att hitta just den personen som kan hjälpa dig med ditt ärende, även om du kommit till rätt ställe. En fördel är dock att i de flesta länder slipper man vänta i flera veckor på ett ärende. Hittar man rätt person så utför de uppgiften direkt för det mesta.

Sjukvården skiljer sig oerhört mycket åt mellan olika länder. I västra Europa och i Nordamerika är sjukvården oftast bättre än i Sverige men det kostar en hel del. Ofta får man teckna sjukvårdsförsäkring och även denna kan vara ordentligt dyr. I andra länder är sjukvården oftast sämre än i Sverige. Vissa mediciner saknas, det finns ingen tillgång till sjukvårdsförsäkring, bara kontant gäller, vissa läkare kräver mutor mm. Doktorer skriver ut medicin lite hur som helst och man kan till och med få en spruta bara för en förkylning. Flyttar man till ett land med sämre sjukvård är det bra att skaffa sig grundläggande kunskaper. 1177's hemsida är en bra källa för vissa grundläggande åkommor. Har man barn så är det bra att ta reda på hur vaccinationsprogrammet i landet ser ut. Vissa länder har samma som Sverige, en del har fler sprutor men många har färre. Med pengar går dock all medicin att få tag i i alla länder. Det gäller att upplysa läkaren. Ett bra tips är att nästan alla länders huvudstäder har åtminstone ett sjukhus som håller internationell standard. Man kan kontakta en BVC i Sverige och de kan ta ut information om vilket vaccinationsprogram ett land har. Saknas något är det bara att be läkaren fylla i det som fattas och när det ska tas, då är det bara att visa upp lappen för en läkare i ditt nya land. Och glöm framför allt inte att ta de vaccinationer som rekommenderas för att åka till landet.

Pengar, pengar, pengar. Ett nödvändigt ont. Hur mycket behöver man? Det beror på vilket land man ska flytta till och vilka omständigheter man lever under i Sverige. Har man inget jobb när man flyttar till landet så skulle jag rekommendera att man har en summa där man kan leva ett vardagligt liv i en bra standard under minst 2 år. Tiden går fort i det nya landet när man ska acklimatisera sig, ev flyttlass kan ta 3 månader, man ska skaffa rätta dokument, hitta jobb mm. Har sett en del som kommer till ett nytt land och börjar med att festa järnet och leka rövare. Där går pengar snabbt. I många länder finns det folk dessutom som ser dig som en plånbok på 2 ben och som kommer göra allt för att få en del av dina pengar. Ta det lugnt i början, se till att få en vardag och se till att få rätt på allt. Då ser du hur mycket pengar det kommer gå åt och du kan börja planera festliv utifrån det så du slipper ruinera dig. Ha dessutom några månadslöner sparade i Sverige om det skiter sig och du måste tillbaka. Funkar allt i det nya landet är det bara att överföra dessa pengar.

Sociala skyddsnät borde inte behöva kommenteras, men det frågas en del om detta. De flesta länder har inget skyddsnät alls, än mindre för invandrare. Har du inga pengar så kommer du att svälta. UD hjälper dig inte (såvida du inte heter Muhammed eller liknande). De hjälper bara till självhjälp (t.ex. överföring av pengar).

Mutor är ett vitt begrepp i många länder. Det förekommer nästan överallt i olika former, direkt och indirekt. En del varianter är definitivt ingen muta i det landet men skulle klassas som det i Sverige. Kolla upp hur det fungerar i landet du ska till. Vissa länder fungerar ingenting utan mutor. Rysslands äldsta ordspråk man har hittat i skrift är "Utan mutor kommer man ingen vart". I Kina byter man små röda kuvert med pengar. Det räknas inte som muta här och det ges till barn och till äldre, men även till läkare och myndighetspersoner. Som företagare i Kina går halva tiden åt att hålla reda på dessa kuvert , vem som gav hur mycket och vem som ska ha vad. I vissa länder går det att spela dum och man kan slippa mutor, men på vissa ställen är det helt omöjligt att slippa undan det.

Ordningsmakten fungerar också den helt annorlunda i andra länder. I de flesta länder behandlar de dig utifrån hur du agerar, dvs de tvekar inte att banka skiten ur dig om du inte kan uppföra dig. Tro inte att det är Sverige, för då kommer du råka illa ut. I vissa länder är polisen riktigt trevliga och kan blunda för en fortkörning t.ex. men de kommer ändå ihåg detta och händer något allvarligare kan detta komma att bita dig i röven senare.
#2 2014-04-28, 06:14
mickes418
Droger är det många som gillar här och det finns inte ett land på denna jord som inte har droger. Dock är det ett par saker att tänka på. Olika länder är olika liberala när det kommer till droger. De flesta länder har ordentliga straff när det kommer till droger, till och med dödsstraff. Vissa länder kan man komma undan med en muta om man inte har alltför mycket på sig, men det är mer ett undantag än en regel. Framför allt i valtider bör man vara försiktig. Och vill man börja med langning så bör man tänka på att de flesta länder har en lokal brottssyndikat och de uppskattar inte konkurrens. Mord är vanligare utomlands än i Sverige.

Seder och traditioner är något man snabbt bör sätta in sig i. Det är en del av landets och befolkningens identitet och är man väl insatt i detta så uppskattas det oerhört. Var inte rädd att fråga någon om du får vara med och delta i någon ceremoni, de blir oftast glada även om det är en begravning t.ex. Kom inte med en attityd att du är bäst och att de är primitiva, men berätta gärna hur man gör motsvarande i Sverige. De är oftast nyfikna på dig. Vet en här på forumet som skrev "Man blir aldrig en medborgare i detta landet. Även om man bor här i 20 år så är man en gäst.". Det stämmer oftast om man lever sitt egna liv utan att sätta sig in i lokala seder och traditioner. Det är ett av alla problemen vi har med invandringen till Sverige idag t.ex.

Lära känna människor i det nya landet är oftast betydligt lättare än i Svedala. Man behöver inte 14 öl på ett disko för att prata med en okänd människa. Även om man har brister i språket så kan det mesta lösas med kroppsspråk och google translate. Framför allt i exotiska länder så blir de hur glada som helst om en vit kommer och börjar prata med dem. Vissa människor kan titta på dig med en ganska allvarlig min, men det är oftast att de är nyfikna men oroliga över språkförbistringar. Hälsa på dem på deras eget språk och ett stort flin lyser upp hela ansiktet. En av de värsta sakerna med dessa länder, t.ex. Kina, är att i många städer är de ovana att se utlänningar. Det kanske är något de har sett på TV innan. När du kommer till en sådan stad så kommer folk stirra på dig. Vart du än går, dag ut och dag in, så kommer de att stanna upp och ogenerat stirra på dig. Till och med på toa kan de komma fram och stirra på dig. Gillar man uppmärksamhet så kan det vara ok i 2 veckor, men efter ett par månader kommer detta vara ett stressmoment. Detta är något du måste ha med i beräkningen. Gå till det lokala utestället och studera hur lokalbefolkningen gör när de umgås. Studera de små detaljerna. En tradition kan vara att man bjuder på cigarett när man möter någon. Ta efter detta. Bjuder någon dig på en cigarett, ta emot denna även om du inte röker. Det är en variant att knyta vänskapsband. Bjud senare tillbaka. Känner man till dessa småknep kommer man bli oerhört uppskattad.

Trafiken är helt annorlunda utomlands än i Sverige. Många länder har betydligt tyngre trafik och mer komplexa vägnät. Zerbralag finns inte utanför Sverige så traska inte ut på gatan hur som helst även om det är grönt. Även om du har rätt juridiskt är det en klen tröst om du sitter som kylnadsornament på en bil. Olika länder har olika trafikregler och det är inte alltid man kan köra med svenskt körkort. Om man ska börja ge sig ut i trafiken kan det vara bra att börja med en moppe. Man får snabbt in känslan för den lokala trafikrytmen och det är lätt att tas sig fram.

Boendet är en central del av ens liv och regler kring detta skiljer sig från land till land. I vissa länder får utlänningar inte äga mark, i andra länder är det fritt fram. Priser varierar oerhört beroende på läge och standard. I vissa länder är inte el eller rinnande vatten en självklarhet. Internet är väldigt dåligt i vissa länder och myndigheterna kan spärra vissa sidor. VPN kan då vara bra att kolla upp.

Jobb är en förutsättning för att få en inkomst. Vissa reser just i tjänsten, vissa reser för att få ett bättre jobb och vissa reser för att söka jobb. Olika länder har olika regler för att söka jobb och det gäller att läsa reglerna riktigt noga. Vissa lagar har hål så man kan rundgå vissa krav t.ex. Det är inte alla länder man jobbar måndag-fredag 8-17. Vissa länder jobbar man alla dagar i veckan och löner skiljer sig åt. Fack är sällan starka utomlands om de nu ens existerar. Vad som är viktigt är att man väljer ett jobb som man trivs med. Vantrivs man på jobbet så kommer man att vantrivas i landet, oavsett var man är. Vissa vill starta eget. Kolla upp reglerna i landet kring detta. Framför allt bör man ringa lokala skattekontoret. De kan hjälpa mer än vad man tror. Sköter man sig och betalar skatt så kan man komma undan med en hel del misstag. Man biter inte handen som göder en. Vissa länder kan dessutom ha krav på att man måste anställa ett visst antal ur lokalbefolkningen eller ha restriktioner kring importerad arbetskraft. Detta kan vara en snårskog och framför allt utanför västländerna är det sällan en person som har koll på allt detta. Ett råd är att ringa runt till 4-5 personer och rådfråga. Säger de ungefär samma sak, utgå från worst case scenario gällande vad de säger så kommer du ganska nära sanningen och slipper de flesta obehagliga överraskningarna.

Mattraditionerna skiljer sig verkligen åt mellan olika länder. Är man på semester kan det vara riktigt smaskigt med de lokala rätterna. När man flyttar utomlands så kommer dessa rätter bli din husmanskost. Att få tag i svensk mat eller råvaror liknande de svenska är inte alltid lätt.många länder har inga mjölkprodukter värt namnet ens. Vissa frukter och grönsaker är betydligt mer säsongsbetonade i många länder då man inte importerar så mycket mat. Det finns vissa butiker som specialiserat sig på att sälja svensk mat till svenskar bosatta utomlands men det är ganska dyrt. De lägger på en hel del på priset, frakten är brutalt dyr och ofta så måste man betala tull för detta. Vissa länder har IKEA och de har vissa varor men långt från allt.

Tjejer/Killar från andra länder kan vara exotiska och trevliga. Många har en helt annan syn på familjen jämfört med vad många har i Sverige. Men de har andra traditioner och seder också. Många åker till Thailand och träffar en tjej (eller till Gambia och träffar en kille) och allt är så puttinuttigt. Men när man väl flyttar ihop så kommer vardagen även till det förhållandet. Och det kommer kulturkrockar. Och här gäller det att ha ett öppet sinne och att visa hänsyn. Vissa saker kan driva en till vansinne nästan men det är deras sätt och man får ha förståelse för detta. Vissa saker du gör kommer driva din partner till vansinne ibland men det gäller att göra klart att man har olika sätt och att man får kompromissa.

Politik är ofta ett hett ämne i Sverige men man ska veta att det inte är ok att diskutera politik öppet i alla länder. Man kan tycka vad man vill om ett politiskt system men har man valt att bosätta sig i ett annat land har man trots allt valt att acceptera det politiska systemet. Om andra startar upp en politisk diskussion, delta gärna men försök att läsa av den andra personen hur denne diskuterar och lägg dig på dennes nivå. Brusa aldrig upp och tänk på att i vissa länder för vissa personer kan politik ordagrant vara blodigt allvar.

Det var lite grundläggande att tänka på inför en ev flytt utomlands. Är det något jag har missat kan ni andra gärna fylla på och om ni har några frågor: shoot!
#3 2014-04-28, 06:26
nickf
Mycket bra info och jag håller med på många punkter. Är själv utflyttad från Sverige och bor i USA som många andra svenskar.

Jag skulle vilja tillägga en sak som jag märkt av kraftigt:

Om man åker själv vilket jag gjorde så kommer det märkas mer att man byter ut sin "tråkiga Sverigevardag" mot ytterligare en vardag. Dock så har du nu inte möjligheten att dra hem till polarn och ligga och tråka på hans soffa i hopp om att nåt kul ska hända. När du väl är i nya landet så är du själv till dess att du skaffat dig nya vänner, och det är inte lätt att ersätta de gamla vännerna som "ändå var så tråkiga". Du kommer märka att du saknar dina vänner mer än du anar, och du kommer uppskatta "de tråkiga" stunderna ihop mer än någonsin när du sitter där själv i ditt nya land och inte har något att göra, mer än dina rutinuppgifter som handla, laga mat, äta, se på TV, träna eller jobba.


Bara mina 5 cents på hur jag har upplevt det.
#4 2014-04-28, 06:31
mickes418
Ursprungligen postat av nickf
Mycket bra info och jag håller med på många punkter. Är själv utflyttad från Sverige och bor i USA som många andra svenskar.

Jag skulle vilja tillägga en sak som jag märkt av kraftigt:

Om man åker själv vilket jag gjorde så kommer det märkas mer att man byter ut sin "tråkiga Sverigevardag" mot ytterligare en vardag. Dock så har du nu inte möjligheten att dra hem till polarn och ligga och tråka på hans soffa i hopp om att nåt kul ska hända. När du väl är i nya landet så är du själv till dess att du skaffat dig nya vänner, och det är inte lätt att ersätta de gamla vännerna som "ändå var så tråkiga". Du kommer märka att du saknar dina vänner mer än du anar, och du kommer uppskatta "de tråkiga" stunderna ihop mer än någonsin när du sitter där själv i ditt nya land och inte har något att göra, mer än dina rutinuppgifter som handla, laga mat, äta, se på TV, träna eller jobba.


Bara mina 5 cents på hur jag har upplevt det.


Helt sant!
#5 2014-04-28, 07:29
Pershagen76
Haller med ovanstaende punker och vill stressa vikten av spraket.

Om man flyttar till lander utanfor det anglosaxiska sa bor man se till att lara sig spraket sa fort som det ar mojligt. Forstaelse for spraket och vardagskulturen och flowet ar nyckeln till att kunna fa nagot som helst gjort.
#6 2014-04-28, 17:25
Rubarth23
Ursprungligen postat av nickf
Mycket bra info och jag håller med på många punkter. Är själv utflyttad från Sverige och bor i USA som många andra svenskar.

Jag skulle vilja tillägga en sak som jag märkt av kraftigt:

Om man åker själv vilket jag gjorde så kommer det märkas mer att man byter ut sin "tråkiga Sverigevardag" mot ytterligare en vardag. Dock så har du nu inte möjligheten att dra hem till polarn och ligga och tråka på hans soffa i hopp om att nåt kul ska hända. När du väl är i nya landet så är du själv till dess att du skaffat dig nya vänner, och det är inte lätt att ersätta de gamla vännerna som "ändå var så tråkiga". Du kommer märka att du saknar dina vänner mer än du anar, och du kommer uppskatta "de tråkiga" stunderna ihop mer än någonsin när du sitter där själv i ditt nya land och inte har något att göra, mer än dina rutinuppgifter som handla, laga mat, äta, se på TV, träna eller jobba.


Bara mina 5 cents på hur jag har upplevt det.

Bra poäng, som invändning vill jag dock lägga till att i dem flesta andra länder (t.ex. USA där du bor) är det betydligt lättare att skaffa vänner/börja prata med folk än i Sverige. Gäller ju dock att man är relativt social givetvis men jag tycker att det lät lite väl dystert från din sida även om du givetvis som sagt har en bra poäng.
#7 2014-04-28, 21:51
nickf
Ursprungligen postat av Rubarth23
Bra poäng, som invändning vill jag dock lägga till att i dem flesta andra länder (t.ex. USA där du bor) är det betydligt lättare att skaffa vänner/börja prata med folk än i Sverige. Gäller ju dock att man är relativt social givetvis men jag tycker att det lät lite väl dystert från din sida även om du givetvis som sagt har en bra poäng.


Visst är det så! Men det är svårt att få samma connection med en ny vän som man byggt upp sedan man var liten med sina gamla vänner.

Men jag håller med absolut! Det lät kanske lite väl dystert