Ursprungligen postat av Storakuken
Har besökt Turkiet 2 gånger och har sökt lite på nätet på både lägenheter och villor. För en handpenning här i Sverige säg på 400-500.000 får man en lyxlägenhet med utsikt över berg, havet och stad i tex Alanya.
Hur enkelt är bostadsköp i Turkiet? Ska man se till att ta med sig någon som kan turkiska för att inte bli lurad eller hur funkar det?
Det är enkelt, men allra bäst om man har pålitliga kontakter. En del mäklare jobbar bara med nyförsäljning, andra kombinerar med begagnat. Man skall ge sig tid, det är ett enormt utbud, och först bör man givetvis bestämma ort. Därefter vilken stadsdel/område man föredrar, när havet/centrum, eller i högre bergssluttningar. Helt individuellt, jag bor centralt i motsvarigheten till 'Gamla stan' på min ort. Det finns andra faktorer, som t ex att helst hitta mesta möjliga avstånd till omgivande minareter. Dom börjar böla vis högtalare 05:20 på morgonen, och den väckarklockan vill man knappast ha, som icke-muslim. Kolla också om det finns obebyggda tomter runtomkring. Inte sällan, drar ett bygge igång tvärs över gatan, i värsta fall en moske/minaret, jag känner ett tyskt par som åkte på den niten. plus en engelsman, och ser detta hända då och då. Ställ krav på upplysning via vald mäklare. Kommunkontoret/stadsplanering skall kunna upplysa, om innehavare, resp ev beslut om fri byggnation, alternativt att en tomt skall förbli grönområde t ex.
Jag har aldrig hört någon som blivit lurad betr själva köpet som sådant. Köper du från en innehavare, via anlitad mäklare, så är det sannolikt att ägaren finns på plats, hursomhelst måste båda parter signera avtalet, och innan dess ställer man sina frågor. lämpligen gör man ett extra inspektionsbesök i fastigheten. Dessutom måste det enligt lagen finnas en styrelseordförande, och en husinspektör, fråga om dessa, det är någon som har en bostad i samma hus, såvida det handlar om flerbostadshus. Villor blir ju bara ägaren att prata med.
Att nära strandläge höjer priset behöver jag väl knappast säga, tillika lägenheter på de högsta våningarna, med kvällssol, resp bästa utsikt etc, är dyrare än motsatsen. Trafikintensiteten är ytterligare en faktor, helst skall man undvika att bo i direkt närhet till stora stråk/genomfarter. Här är gatu-speedway normalt när turk-Tony Rickardsson drar på alla cylindrar, och tutandet ingår som den mest naturliga del i trafikflödet, inte som i tyst-lydiga Sverige.
Alla mäklare snackar engelska, så det är inget problem med språket. Efter beslut och skrivet kontrakt, skall man pytsa in 10% till säljarens konto inom två-tre dagar. Man kan backa ur affären inom en månad, men då ryker handpenningen. Fullföljer man köpet, så erläggs resten upp till 50% när lagfartsprocessen drar igång, och när Tapu:n (lagfart) är klar, så pröjsas resten. En allmän standard man inte behöver fundera på. Räkna med mäklararvode, procentsatsen kan variera och kan ev vara förhandlingsbar. Ibland dyker "fynd upp", där mäklarvodet ingår i ett fast-"rea"-pris. I begagnatköp ingår alltid möblemang, köksutrustning, golvmattor, tavlor, i stort sett 'allt'. Det man ser på visningen, ingår i köpet. Vid nyköp varierar det, men inte ovanligt att mäklarna lockar med komplett utrustad inreding, det finns alla varianter, även omöblerade. En del gillar pool, inte jag. Den utgör en betydande underhållskostnad, vilket alla lgh-innehavare får dela solidariskt. En annan detalj, finns det underhållsavtal, med fastighetsfirma anlitad. Sä var det i mitt fall, riktigt dyrt för lite prestation, jag slängde ut denna entreprenör och löste det via dom kontakter man bör skapa här, det finns hur många som helst, tipsar-mentaliteten gör att det finns en uppsjö att anlita, och turkarna lever till dels på att vara mångsysslare, lite provision här och där mycket vanligt.
Lagfartsförfarandet tar tre månader normalt. En detalj, när man köper, och skriver kontraktet, utan att ens ha erlagt handpenningen, så får man nycklarna till lägenheten och kan flytta in direkt!
Jag har två mycket pålitliga mäklarkontakter, om du vill kan du få kontaktuppgifter. Dom s k 'visningsresorna' tycker jag inte är så bra som det låter, när dom annonsera 'gratisresa'... bla-bla-bla. Det stämmer oftast inte, blir det ingen affär brukar större delen av "gratiserbjudandet", dyka upp, enligt det 'finstilta'. Plus att mäklaren tar din tid till 90%, du måste följa med på alla utflykter, , middagar, visningar, dom vill inte ge dig fritid, då kan du vandra ut och kolla andra alternativ, vilket dom vill förhindra. En restresa kostar väldigt lite hit under icke-säsong, jag skulle själv bedöma att inom högst en vecka, via promenad, buss, taxi (billigt) så har man så har man tillräcklig koll på läget. Det vimlar av fsg-agenter, man kollar i deras skyltfönster, och scannar av, så gjorde jag, men jag hade desstuom en kompis som redan bodde här, så jag visste precis vart jag skulle checka.
En sak som mäklarna oftast föreslår, i s m köpet, är att locka till andrahandsuthyrning, under perioder man inte är här. Gå inte på det, be att få ett kontrakt in blanco, och titta igenom det. Jag har jobbat mycket med avtal i diverse sammanhang, och gick tillbaka med ett eget förslag, som var korrigerat till min fördel, vilket standarden inte riktigt är. Bäst är att avvakta, och kanske fundera på ett sådan komplement, när man blivit mer insatt i hur det funkar i Turkiet, det är ganska avvikande, och det finns fällor, men dom spar jag till annat tillfälle. Kan iaf tillägga en sak... "efter du haft din lägenhet/villa andrahands-uthyrd, byt alla lås". Det finns fog för det, om jag säger så...