Vi har enligt UNESCO (organisationen som utser dessa) femton stycken världsarv i Sverige:
http://www.unesco.se/kultur/varldsarv/varldsarv-i-sverige/
Mina kommentarer:
För många svenskar är kanske en tredjedel bekanta som semestermål (Karlskrona, Visby, Skogskyrkogården, Drottningholm, Birka). Dessa ligger i tre städer som är rätt stora resmål i sig (räknar Birka till Stockholm här, det är ändå därifrån man reser för att komma till den där ön). Gammelstaden i Luleå, hälsingegårdarna och hällristningarna i Tanum är nog bekant, men jag får inte intrycket av att folk stannar längre än någon timme där (för all del finns ju inget krav på att världsarvet nödvändigtvis ska vara turistvänligt heller, men jag tror ju fler hellre skulle förlägga sommarresan till Blekinge skärgård/Gotland och tar en tur förbi Visby och Karlskrona än åker till Luleå
. Struves Meridianbåge, Radiostationen i Grimeton och Engelsberg hör nog till de mer okända eller bara lokalt kända världsarven. Höga Kusten har nog de flesta svenskar hört talas om men säger inte så mycket mer än dramatiskt kustlandskap, "Södra Ölands odlingslandskap" en rejäl omskrivning för "Ölands Alvar" och "Laponia", är inte det en vodka? Skriv ut "Lapporten" eller "Fjällen" så även lokalbefolkningen förstår vad UNESCO menar. Falun och Dalarna är liksom känt, men "Kopparbergslagen"?
Min idé är att antalet världsarv fixeras säg med 25 års mellanrum. Detta för att kunna konstatera ifall något har hänt (ny spektakulär/för nejden särskild byggnad har uppförts t.ex.) i vilket fall något som ändå sällan sker. Och borde inte alla nationalparker vara kandidater till världsarvsstatus, det var väl därför vi utsåg dem till nationalparker till att börja med, just för att de ansågs unikt skyddsvärda?
Borde vi propsa på för fler världsarv hos UNESCO och vilka i så fall? Själv kan jag inte komma på någon riktigt bra kandidat, men om Struves Meridianbåge var så viktig och skyddsvärd för vetenskapen att den platsade där borde väl även Lunds och Uppsalas universitetsmiljöer skyddas med tanke på den betydelsen för olika vetenskapliga genombrott de betytt.