Le Cordon Bleu

#1 2017-09-07, 14:20
Merwinna
Tvekade mellan att lägga det här och under "matlagning", men vi får väl se.

https://www.cordonbleu.edu/paris/pastry-cuisine-wine-workshops-in-paris/...

Le Cordon Bleu i Paris har ju "allmänna matlagningslektioner" för vanligt folk, alltså man kan gå på lektioner - en eller två dagar - fast man inte har någon kockutbildning. Det finns olika teman, som "såser" eller "pajer" eller "hur man lagar mat som en kock".

Jag är gravt frestad att ta med mig dotra på detta! Men det är ganska dyrt. Någon som vet om man verkligen lär sig något, eller om det bara är en turistfälla, något som folk gör för "grejen" att säga att de gått på "kockkurs" på Le Cordon Bleu?
#2 2017-09-07, 15:37
Odiskadmugg
Har de inte kurser på dvd då?

Huruvida man lär sig något beror kanske på hur ambitiös man är och ens förmåga att tillgodogöra sig det som lärs ut?

Tror inte kursen är värd priset.
#3 2017-09-07, 15:45
Merwinna
Ursprungligen postat av Odiskadmugg
Har de inte kurser på dvd då?

Huruvida man lär sig något beror kanske på hur ambitiös man är och ens förmåga att tillgodogöra sig det som lärs ut?

Tror inte kursen är värd priset.


Fast vi vill inte se kursen på DVD, vi vill delta och få direkt feedback! Jag undrar mer hur mycket dom "vågar" säga till när man gör fel, eftersom det ändå är något man betalar dyrt för och en känd turistupplevelse i Paris. Det kanske mest är en lek, en kul grej, och dom andra kursdeltagarna kanske inte har så mycket kunskaper som jag trots allt har utan att vara professionell? I så fall är det inte värt priset.
#4 2017-09-07, 16:34
RiverStyx
Ursprungligen postat av Merwinna
Jag är gravt frestad att ta med mig dotra på detta! Men det är ganska dyrt. Någon som vet om man verkligen lär sig något, eller om det bara är en turistfälla, något som folk gör för "grejen" att säga att de gått på "kockkurs" på Le Cordon Bleu?


Jag hade förvisso inte ens hört om detta innan jag läste det här i tråden men spontant, med annan erfarenhet av Frankrike och fransmän, tror jag kvalitén på denna grej är hög. De sätter ofta en ära i sitt yrke och kommer det till just matlagning är det ju närmast en konstart för fransmän. Jag tror inte ni får anledning att ångra er, det verkar vara en kanongrej för den matlagningsintresserade!
#5 2017-09-07, 17:10
Merwinna
Ursprungligen postat av RiverStyx
Jag hade förvisso inte ens hört om detta innan jag läste det här i tråden men spontant, med annan erfarenhet av Frankrike och fransmän, tror jag kvalitén på denna grej är hög. De sätter ofta en ära i sitt yrke och kommer det till just matlagning är det ju närmast en konstart för fransmän. Jag tror inte ni får anledning att ångra er, det verkar vara en kanongrej för den matlagningsintresserade!


Ja, att de håller hög standard på sina proffskurser är det ju ingen tvekan om. Det smäller väldigt högt att ha sin kock- eller sommelierutbildning från Cordon Bleu. Men det KAN ju ändå vara mycket betoning på "lättsamt och skojigt" när det är för vanliga människor. Ett sätt att få in snabba pengar på sitt rykte ungefär. Men jag vet inte, det är därför jag frågar om någon har varit där!
#6 2017-09-08, 23:47
Frankrike --> Matlagning och metoder
/Moderator
#7 2017-09-10, 09:27
JoeDevola
Jag har varit hjälpreda på några svindyra kurser för många år sedan. En enstaka kurs är ingenting att hänga i granen om man vill ta matlagningen till en högre nivå. Men det kommer säkerligen att vara roligt. Även jag rekommenderar youtube om det är i rent utbildningssyfte.

Har även själv fått möjlighet att gratis få gå några kurser hos de då mest kända svenska kockarna. Det är inte mycket man lär sig på varje enstaka kurs, det är genom intresse, nyfikenhet och kontinuerligt eget experimenterande man lyfter sin egen matlagning. Det tar tid, särskilt om man inte har det som sin profession.

Nu menar jag inte att ovanstående är fakta hugget i sten, det är bara min personliga uppfattning/erfarenhet.
#8 2017-09-10, 09:30
Merwinna
Ursprungligen postat av JoeDevola
Jag har varit hjälpreda på några svindyra kurser för många år sedan. En enstaka kurs är ingenting att hänga i granen om man vill ta matlagningen till en högre nivå. Men det kommer säkerligen att vara roligt. Även jag rekommenderar youtube om det är i rent utbildningssyfte.

Har även själv fått möjlighet att gratis få gå några kurser hos de då mest kända svenska kockarna. Det är inte mycket man lär sig på varje enstaka kurs, det är genom intresse, nyfikenhet och kontinuerligt eget experimenterande man lyfter sin egen matlagning. Det tar tid, särskilt om man inte har det som sin profession.

Nu menar jag inte att ovanstående är fakta hugget i sten, det är bara min personliga uppfattning/erfarenhet.


Tack. Du har säkert rätt.