Ursprungligen postat av dubbelbottnad
Restaurangvagnar verkar, liksom sovvagnar, vara pa utdöende inom tagtrafiken, i vart fall i Europa. Jag tänkte att vi här kunde dela med oss av vara erfarenheter av olika restaurangvagnar pa tag i Europa - eller rentav, världen över.
Jag kan börja med Sverige. Ett fragmentariskt barndomsminne av en ytterst medioker, egentligen usel, restaurangvagn. SJ och deras s.k. plastmackor var inte vidare populära. Prisvärt var det inte heller. Hur det är idag, har jag ingen aning om.
Tyskland: Var bättre förr, även om det idag finns rätt bra restaurangvagnar, är de, mig veterligt, oftast kopplade till ICE-tagen. Det finns ett ganska stort utbud varma rätter. Dock inte vidare prisvärt.
Polen: en besvikelse när jag reste Berlin-Warszawa. Nagra ostmackor var allt som serverades pa den ca 5,5 timmar langa resan. För inte sa länge sedan var en restaurangvagn självklar pa nämnda sträcka, men den har avskaffats tills vidare. Jag tror inte det idag existerar restaurangvagnar pa tag i Polen.
Tjeckien-Slovakien: bra! Mina erfarenheter är baserade pa sträckan Berlin-Prag-Budapest. Tjeckerna serverar god lagad mat till humana priser.
Ungern: ocksa bra! Har rest Prag-Budapest tor ett antal ganger, och aldrig blivit besviken. Goot och prisvärt.
Serbien: mycket bra! Tagresan Budapest-Belgrad dagtid tar hela 8 timmar, men räddningen var den utmärkta restaurangvagnen. Bäst och billigast av de jag prövat.
Har åkt tåg i väldigt många europeiska länder genom åren.
I Sverige (X2000) så får du idag köpa din egen micromåltid och sedan micra den själv
Men här kan man inte ens säga att det var bättre förr
Håller med om att Tjeckien-Slovakien och Ungern är bra. Tror det är en liten kvarleva från den gamla goda tiden och de långtgående tågen (Vindobona m.fl.) genom östeuropa med sina restaurangvagnar med riktiga kök och kockar.
Tyskland var bra förr under de vita dukarnas tid. Både med Mitropa i öst och DSG (Deutsche Speisewagen Gesellschaft) i väst. Dock tycker jag att det är härligt att man än idag på mindre interregio och regiotåg kan få en kall fatöl och en varm Wurst med senap och semmelbulle eller en gulaschsoppa. Då jag har åkt biltåg har det alltid funnits en riktigt restaurangvagn med fin frukost och varm mat till övriga måltider som har varit helt okej.
I Schweiz kan man än idag se gammaldags restaurangvagnar och få riktigt god mat men det är företrädesvis på speciella sträckor eller Glacierexpressen etc.
Österrike har fortfarande hyfsat utbud av varm mat på de större tågen där man kan få en schnitzel, gulasch eller pannbiff med en burk Ottakringer till. Hur den maten sen är uppvärmd är den annan fråga
Storbritanien, Irland, Benelux-länderna, Frankrike, Italien och övriga Nordiska länder har jag bara tråkiga erfarenheter av. Mest café-liknande vagnar med tråkigt utbud och ibland bara ståbord.