Åka någonstans till ett resmål helt och hållet för matens skull

#1 2019-01-17, 17:23
Är det någon som har varit på resor specifikt för matens skull?

Allt ifrån att köpa från någon som står på gatan som säljer, besöka marknader för lokalproducerat och restauranger lockar mig och jag har förvisso rest en hel del men söker tips på resmål som är utmärkta för just detta specifika syfte. Tänker mig att rent spontana förslag med motivation kan vara kul att höra så om du har något exempel på plats du varit får du gärna berätta!

Baskien är det jag spontant vet med mig är kända för mat, vad finns det för exempel på resmål med annorlunda stil i samma anda för mat och dryck?
#2 2019-01-17, 17:50
Jonas928
Ursprungligen postat av Denom
Är det någon som har varit på resor specifikt för matens skull?

Allt ifrån att köpa från någon som står på gatan som säljer, besöka marknader för lokalproducerat och restauranger lockar mig och jag har förvisso rest en hel del men söker tips på resmål som är utmärkta för just detta specifika syfte. Tänker mig att rent spontana förslag med motivation kan vara kul att höra så om du har något exempel på plats du varit får du gärna berätta!

Baskien är det jag spontant vet med mig är kända för mat, vad finns det för exempel på resmål med annorlunda stil i samma anda för mat och dryck?


Tyskland / Frankrikes i April, för den färska vita sparrisen. :-)
Ta dej sedan ner till Franska Rivieran för musslorna.
Det italienska köket i all ära, men då måste du ha en guide med dej, och en förståelse i att det ska vara många rätter....Men det är dyrt med en riktig Italiensk middag.
#3 2019-02-09, 17:29
Harrywinston
Jag skulle vilja föreslå Lockhart. The Barbecue capital of Texas. De har några fantastiska Texas bbq restauranger med sjukt god beef brisket. Du skulle kunna spendera en dag där och åka vid lunchtid dagen efter efter att ätit lunch, middag och lunch på BlackÂ’s bbq, kreuz och på smittyÂ’s. Jag har provat de första två och bägge var grymma, köttet smälter i munnen. På kruez käkar man med händerna och de har ingen sås (nothing to hide).

Det är en liten byhåla men ligger typ 40 minuter utanför Austin så själva huvudresan borde vara Austin med en avstickare till lockhart. Austin är en grym stad, ett riktigt hipstermecka fast i Texas. De har bra mat där också inklusive FranklinÂ’s bbq (om jag minns namnet rätt) där man får köa några timmar för maten men tydligen bland den bästa i världen.
#4 2019-07-30, 20:39
Georgetown i Malaysia är känd som en av världens bästa städer för streetfood och jag är beredd att hålla med. Billigt och fantastiskt mycket god mat inspirerad från hela sydostasien, Kina och Indien.

Väl värt ett besök tycker jag.
#5 2019-08-02, 16:59
egenvilja
San Sebastian, bara en bonus med strand och vacker miljö. Såg nu att du skrivit Baskien men San Sebastian har mest Michelinkrogar per capita.

Ursprungligen postat av Jonas928
Tyskland / Frankrikes i April, för den färska vita sparrisen. :-)
Ta dej sedan ner till Franska Rivieran för musslorna.
Det italienska köket i all ära, men då måste du ha en guide med dej, och en förståelse i att det ska vara många rätter....Men det är dyrt med en riktig Italiensk middag.


Franska rivieran för musslor? Du måste skämta med mig...

Trouville snarare isånnafall så finns det även Deauville i Normandie. Ingen åker till Rivieran för maten.
#6 2019-08-02, 18:28
kalle632
Ursprungligen postat av egenvilja
San Sebastian, bara en bonus med strand och vacker miljö. Såg nu att du skrivit Baskien men San Sebastian har mest Michelinkrogar per capita.



Franska rivieran för musslor? Du måste skämta med mig...

Trouville snarare isånnafall så finns det även Deauville i Normandie. Ingen åker till Rivieran för maten.


Skulle precis säga normandy. Dieppe vid hamnen tex.
#7 2019-08-02, 19:41
heavenorlasvegas
Lyon brukar hållas högt gällande gastronomi. Nära några av världens bästa vindistrikt i Bourgogne dessutom.
#8 2019-08-02, 19:48
Enoch.Thulin
Ursprungligen postat av heavenorlasvegas
Lyon brukar hållas högt gällande gastronomi. Nära några av världens bästa vindistrikt i Bourgogne dessutom.

+1 på Lyon. Definitivt världens mat-huvudstad.
#9 2019-08-02, 19:55
egenvilja
Ursprungligen postat av kalle632
Skulle precis säga normandy. Dieppe vid hamnen tex.


Absolut, Dieppe är en liten större stad än Trouville och Deauville som är mindre men även mycket mer charmerande städer. De har dock blivit fler och fler utländska turister till dessa som kan dra ner helhetsbetyget. Deauville har några riktigt bra (läs lyxiga) resturanger, medan Trouville har mer fiskebyaura.

Hyr en bil och från stad till stad längs Normandies kust eller bila hela vägen ner. Du kan även fortsätta bila ner först till Biarritz därifrån, tar väl en 8 timmar. I Biarritz har du en riktigt härlig semesterpärla där du kan stanna någon dag och besöka deras saluhall - äta ostron och få ett glas vin för 2-3 euro, testa på att surfa eller spendera en kväll på casinot för att sedan åka vidare till San Sebastian som ligger en timme bort med bil.

Väl där finns det Michelineresturanger så det räcker och blir över och fantastiska små hål i väggen för att avnjuta tapas eller otroliga entrecoter uppskurna på fat.

Ursprungligen postat av Enoch.Thulin
+1 på Lyon. Definitivt världens mat-huvudstad.


Knappast, går inte ens att jämföra med San Sebastian.
#10 2019-08-03, 14:00
Ambelain
Ursprungligen postat av Denom
Är det någon som har varit på resor specifikt för matens skull?

Allt ifrån att köpa från någon som står på gatan som säljer, besöka marknader för lokalproducerat och restauranger lockar mig och jag har förvisso rest en hel del men söker tips på resmål som är utmärkta för just detta specifika syfte. Tänker mig att rent spontana förslag med motivation kan vara kul att höra så om du har något exempel på plats du varit får du gärna berätta!

Baskien är det jag spontant vet med mig är kända för mat, vad finns det för exempel på resmål med annorlunda stil i samma anda för mat och dryck?

Gatumaten i Mexiko ska visst vara något utöver det vanliga.

Och det även för folk som bor bara på andra sidan gränsen (i USA alltså.
De åker över till den mexikanska grannstaden bara för att få "äkta mexikansk mat."
Trots att det väl egentligen inte borde vara någon skillnad mot hur den lagas i den amerikanska grannstaden ...

Tydligen ska det vara skillnad.
Men det är nog mycket som har med själva miljön att göra också.
San Diego är ju inte Tijuana direkt.
#11 2019-08-04, 17:35
submariner
Hej,

Bologna och San Sebastian - ser fram emot Georgien
#12 2019-08-06, 09:20
AldrigMeraMagaluf
På förra Indien-resan la jag upp rutten utifrån att den skulle ta mig tillbaka till Hyderabad och Hotel Shadab (som inte är ett hotell utan en restaurang i den gamla delen av stan). Deras "special biryani" med getkött är det godaste jag har ätit i hela mitt liv. Nästa gång jag är i landet tänker jag göra ett tredje besök, ingen diskussion om den saken. Maten i Hyderabad är överlag vansinnigt god, med både sydindiskt och moghul-kök i toppklass.