Jobba som kock utomlands

#1 2020-02-01, 08:06
Knaskocken
Hej. I november fyller jag 29 år. Jag har sedan tre år tillbaka jobbat som kock efter ha gått en vuxenutbildning. Tycker mig vara rätt bra på det jag gör och jobbar idag på ett 4-stjärnigt hotell med finare mat där jag förvisso har hamnat enbart i kallköket men där jag blivit lite ansvarig över hela stationen. Kallis brukar vara lättare men vi har så hög nivå att man helst skulle behöva vara konditor dessutom. Men jag har lärt mig det jag behöver, jag har med andra ord lätt får att lära.

Det är helt enkelt jag som drar det tunga lasset och den enda som klarar av göra allting även de dagarna det är mycket prepp. Jag gör det mesta och planerar hela veckorna. Jag får vara med och utforma menyn och jag som byggt upp den nuvarande organisationen även om jag ärvt mycket. Får sköta lite beställningar, jobbar självständigt osv.

Tidigare har jag kört 1,5 år vid Avenyn i GBG med bara två kockar vanligtvis jämfört med 3 som vi är nu. 150 mat ungefär en bra vardag, över 200 på helgerna och vi har halva den mängden på 3 där jag är nu. Lägre nivå, men det går mycket fortfarande så jag kan också jobba snabbt.

Jag kan med andra ord både varmkök och kallkök, tjänar idag en bit över kollektivavtal och har begärt 160 kr nu som jag kanske får. Vet ingen med 3 års erfarenhet som har så mycket. I feb har jag mina 3 år och jag hamnar i en annan lönegrupp i avtalet, så idag ligger jag 16 kr över mot 6 kr snart om min lön inte höjs som jag begärt.

Jag är ingen mästerförhandlare men fick 16 kr över avtal när jag hade varit på mitt förra jobb i 5 mån och hade varit kock i 14 mån och avtalet var lägre som jag sedan fick upp 5 kr när jag bytte jobb. Jag måste vara bra på det jag gör för väldigt många går på avtal trots 10-15 års erfarenhet.

Har alltid velat dra utomlands men är för feg, börjar bli sista chansen nu. Pratar flytande engelska men har lätt för språk och skulle vilja lära mig spanska som jag kan lite grunder i men främst vill jag till ett land där de pratar engelska eller jag iaf kan kommunicera på engelska i köket. Måste kunna klara vardagen också så folk bör oavsett ha goda kunskaper i engelska.

Med andra ord typ Australien medan jag fortfarande kan få WHO eller Nya Zeeland, U.K, Irland, Kanada och USA. Det känns omöjligt med USA och Canada är väl också svårt så ska jag inte till U.K eller Irland känns nog Australien/NZ mest rimligt?

Helst något ställe där lönen är helt okej och det går ha en mindre egen lägenhet och gärna att arbetsgivaren är beredd hjälpa till med att hitta boende eller det ingår. Tror inte det är så vanligt att det ingår i dessa länder men det fungerar så om du jobbar säsong i Sverige i alla fall och det är kockbrist i hela världen så möjligheten finns. Lönen ska vara okej så man kan betala hyran och leva på resten. Inga 16h dagar utan så bra arbetsvillkor det går. Inte så sugen på dyka upp i Sydney med 4 miljoner invånare utan ha boende fixat i förväg, helst hade jag velat ha ett jobb klart också. Det är det som skrämmer mig, vill inte åka själv egentligen. Men det blir inget annars.

Norge kan också vara aktuellt om ni vet ställen som hjälper till med boende.

Någon som gjort detta?
#2 2020-02-01, 09:19
SergeantCortez
Du måste spela stereotypen på första arbetspasset. https://youtu.be/2D5OgMlT2Ww?t=9
#3 2020-02-10, 16:18
Work Holiday Visa finns på en del andra håll, även om det kanske inte är lämpligt just kan det vara ide att spana in senare tex. Hong Kong.
#4 2020-03-28, 18:55
EdwinTheShooter
Ursprungligen postat av Knaskocken
Hej. I november fyller jag 29 år. Jag har sedan tre år tillbaka jobbat som kock efter ha gått en vuxenutbildning. Tycker mig vara rätt bra på det jag gör och jobbar idag på ett 4-stjärnigt hotell med finare mat där jag förvisso har hamnat enbart i kallköket men där jag blivit lite ansvarig över hela stationen. Kallis brukar vara lättare men vi har så hög nivå att man helst skulle behöva vara konditor dessutom. Men jag har lärt mig det jag behöver, jag har med andra ord lätt får att lära.

Det är helt enkelt jag som drar det tunga lasset och den enda som klarar av göra allting även de dagarna det är mycket prepp. Jag gör det mesta och planerar hela veckorna. Jag får vara med och utforma menyn och jag som byggt upp den nuvarande organisationen även om jag ärvt mycket. Får sköta lite beställningar, jobbar självständigt osv.

Tidigare har jag kört 1,5 år vid Avenyn i GBG med bara två kockar vanligtvis jämfört med 3 som vi är nu. 150 mat ungefär en bra vardag, över 200 på helgerna och vi har halva den mängden på 3 där jag är nu. Lägre nivå, men det går mycket fortfarande så jag kan också jobba snabbt.

Jag kan med andra ord både varmkök och kallkök, tjänar idag en bit över kollektivavtal och har begärt 160 kr nu som jag kanske får. Vet ingen med 3 års erfarenhet som har så mycket. I feb har jag mina 3 år och jag hamnar i en annan lönegrupp i avtalet, så idag ligger jag 16 kr över mot 6 kr snart om min lön inte höjs som jag begärt.

Jag är ingen mästerförhandlare men fick 16 kr över avtal när jag hade varit på mitt förra jobb i 5 mån och hade varit kock i 14 mån och avtalet var lägre som jag sedan fick upp 5 kr när jag bytte jobb. Jag måste vara bra på det jag gör för väldigt många går på avtal trots 10-15 års erfarenhet.

Har alltid velat dra utomlands men är för feg, börjar bli sista chansen nu. Pratar flytande engelska men har lätt för språk och skulle vilja lära mig spanska som jag kan lite grunder i men främst vill jag till ett land där de pratar engelska eller jag iaf kan kommunicera på engelska i köket. Måste kunna klara vardagen också så folk bör oavsett ha goda kunskaper i engelska.

Med andra ord typ Australien medan jag fortfarande kan få WHO eller Nya Zeeland, U.K, Irland, Kanada och USA. Det känns omöjligt med USA och Canada är väl också svårt så ska jag inte till U.K eller Irland känns nog Australien/NZ mest rimligt?

Helst något ställe där lönen är helt okej och det går ha en mindre egen lägenhet och gärna att arbetsgivaren är beredd hjälpa till med att hitta boende eller det ingår. Tror inte det är så vanligt att det ingår i dessa länder men det fungerar så om du jobbar säsong i Sverige i alla fall och det är kockbrist i hela världen så möjligheten finns. Lönen ska vara okej så man kan betala hyran och leva på resten. Inga 16h dagar utan så bra arbetsvillkor det går. Inte så sugen på dyka upp i Sydney med 4 miljoner invånare utan ha boende fixat i förväg, helst hade jag velat ha ett jobb klart också. Det är det som skrämmer mig, vill inte åka själv egentligen. Men det blir inget annars.

Norge kan också vara aktuellt om ni vet ställen som hjälper till med boende.

Någon som gjort detta?



Något du kanske ska tänka på är att det är väldigt ovanligt för kockar att ha någon typ av utbildning i utlandet, och jobbar därmed för en bråkdel av vad man gör i Sverige (beror även på att utbildning inte värderas lika högt).

Det land som du kommer tjäna bäst i och kunna spara som kock är Norge följt av Australien. Nuförtiden är det inte särskilt vanligt att arbetsgivare erbjuder boende om du inte jobbar på vischan i Nordnorge. I Sydney kan man bo relativt billigt (20 AUD/natt) på hostel innan man fixat boende.

Kanada har ju faktiskt också WHO om du inte visste. Dock tycker jag deras löner är väldigt låga i förhållande till levnadskostnader.