Ursprungligen postat av amphiler
Insåg också samma problem när jag skulle beställa via SAS förbeställningssida. Förstår att de inte kollar hur mycket man köpt, men det låter jävligt kasst att man inte får ta med mer än 5l. Hur blir det om jag köper 5 liter som väntar på planet hem och sen köper jag kanske 5l till väl nere på Kreta? Om de stoppar mig i tullen kan de ju inte göra nått? IATA har ju bara kopplingar till flygbolagen, rätt mig om jag har fel.
JA, IATA:s regler gäller bara flygsäkerheten.
Inom EU:
Alkohol från EU-land
Resor från annat EU-land
Inom EU sker beskattning enligt principen att skatten ska tas ut i det land där varan konsumeras. För privatpersoners inköp för eget bruk gäller istället regeln att skatten ska betalas i det land där varan köpts. Det betyder att för en kommersiell införsel av alkohol skall den svenska alkoholskatten betalas. En privatperson som köper alkohol för privat bruk betalar alkoholskatten vid inköpstillfället i det land personen handlar.
Skattefri privatinförsel från annat EU-land är endast möjlig om:
* du själv handlar alkoholen i ett annat EU-land i syfte att använda dem för ditt eget bruk (det vill säga för ditt eget eller familjens behov, däremot kan du inte handla åt en kamrat) och
* du personligen transporterar varorna (t.ex. i ditt bagage) från det andra EU-landet till Sverige.
Observera att alkoholvaror endast får föras in av den som fyllt 20 år.
Hur görs bedömningen att en införsel av alkohol sker för privat bruk eller med ett kommersiellt syfte ?
Det finns vissa riktlinjer för bedömningen av om införseln är privat eller kommersiell. En helhetsbedömning måste alltid göras eftersom det inte finns någon fast gränsdragning.
Vid bedömningen av om införseln är privat eller kommersiell måste Tullverket ta hänsyn bland annat till:
* om du som för in varorna är näringsidkare och vilket skäl du i så fall har för att inneha varorna (t.ex. om du avser att sälja dem i din affär / restaurang eller bjuda din egen familj på dem)
* den plats där varorna finns
* hur varorna transporterats
* om det finns handlingar som rör varorna (t.ex. kommersiella dokument eller transporthandlingar) och vad dessa innehåller
* varornas beskaffenhet och vilken kvantitet införseln omfattar
Referensnivåer vid bedömning av om införseln är privat eller kommersiell
Inom EU finns referensnivåer för bedömning av om införseln är för privat bruk eller för kommersiellt ändamål.
Brytpunkten mellan privat och kommersiell införsel ligger på följande nivåer:
* Spritdrycker 10 liter
* Mellanprodukter (t.ex. starkvin) 20 liter
* Viner 90 liter (varav högst 60 liter mousserande vin)
* Öl 110 liter
Referensnivåerna är ett av flera hjälpmedel vid bedömningen av om införseln ska anses som privat eller kommersiell, nivåerna är inte bindande gränser. De ska alltid användas tillsammans med de andra riktlinjerna.
Införsel av 15 liter spritdryck är därför godtagbar privatinförsel om syftet är att spriten ska användas t.ex. vid en familjefest.
Däremot är införsel av 5 liter spritdryck inte godtagbar privatinförsel om syftet är att spriten ska säljas på innehavarens restaurang.
Åhh dessa charterbekymmer