Den irländska lågprisbolaget Ryanairs grundare, flygentreprenören doktor Tony Ryan, har avlidit, 71 år gammal:
Den irländska statstelevisionen RTE rapporterar på onsdagseftermiddagen att Ryan avlidit efter en längre tids sjukdom hemma i Cellbridge i irländska Kildare.
När Tony Ryan tillsammans med sina tre söner Cathal, Declan och Shane drog igång Ryanair 1985 hade bolaget blott ett litet flygplan med 15 platser och en enda rutt mellan irländska Waterford och Gatwickflygplatsen utanför London. Genombrottet kom ett år senare då bolaget började flyga mellan Dublin och London.
Bolaget drogs dock med stora ekonomiska problem under sina första år och tvingades tänka om 1991 efter att Ryan och hans familj gjort stora pengainjektioner i företaget. Då inleddes också priskriget mot de etablerade storbolagen inom flygbranschen samtidigt som den nuvarande, mycket frispråkige vd:n Michael O'Leary strax därpå tog över styret i bolaget. 1997 noterades bolaget både i Dublin och på amerikanska Nasdaq.
Ryanair är numera ett av de största flygbolagen i Europa med över 500 flygrutter i 26 länder. Under 2006 hade Ryanair sammanlagt 42,5 miljoner passagerare och gjorde en nettovinst på drygt 400 miljoner euro eller 3,7 miljarder kronor.
Tony Ryan gjorde sig ett rykte som en riktig entreprenör inom flygbranschen. Utöver att ha grundat flygbolaget som bär hans namn startade han också det irländska fraktbolaget Guinness Peat Aviation, GPA, 1975, ett bolag som sedermera såldes år 2000. Under de senaste åren ägde Ryan också en mindre post i det asiatiska lågprisbolaget Tiger Airways.
Enligt Sunday Times årliga lista över de rikaste personerna i Storbritannien och Irland var Ryan 2007 den sjunde rikaste personen på den gröna ön med en uppskattad förmögenhet på mellan 7,4 och 9,2 miljarder kronor. Av skatteskäl var dock flygentreprenören bosatt i Monte Carlo under åtskilliga år.
http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26Article...
Den mannen har vi att tacka för mycket. Ryanair bröt upp den stela flygbranschen, idag kan man flyga till överkomliga priser även som privatperson.
RIP och heders, doktor Ryan.