Ursprungligen postat av Golliwogg
Pyramider i alla ära men godbitarna finner du bland ovanstående hållplatser. Helt rätt med de stoppen sett ur en kulturhistorisk synvinkel. Håll bara tummarna för att ni har tillräckligt med tid i framförallt Luxor. Har ni tid över där rekommenderar jag att ni besöker Luxor Museum. Modernt och väldigt lite folk när jag var där. Fantastiskt innehåll också, förstås.
Du har med största sannolikhet en poäng. De lär ju finnas kvar i ett par år också, så det kommer ju fler chanser.
Jag hittade ett schema över veckan:
Dag 1
Ankomst Hurghada. På flygplatsen blir ni mötta av en lokal agent samt en skandinavisk guide. Ni som åker på Nilenkryssningen er andra semestervecka blir upphämtade på ert hotell. Bussresan från Hurghada till Luxor tar ca fyra timmar. Därifrån vidare transport till en av våra kryssningsbåtar. Incheckning och sen middagsbuffé ombord.
Dag 2
Halvdagstur i Luxor. Staden var under antiken södra Egyptens viktigaste samt hela Nya Rikets (1567-1185 k Kr) huvudstad. Vi besöker det magnifika Karnak, världens största tempelområde samt Luxortemplet.
Dag 3
Idag besöker vi resterande sevärdheter. Från båten tar oss bussar till Nekropolen, Konungarnas dal, Hatshepsuts tempel och Memnons stoder.
Dag 4
Vi besöker det finaste templet i Egypten och ett av de bäst bibehållna antika monumenten i hela världen – Horustemplet i staden Edfu. I templets innersta finns ett ”naos” (templets heligaste plats) av granit där atmosfären dröjt sig kvar. Här känns de gamla egyptiernas trosföreställningar verkligen nära. På kvällen besöker vi dubbeltemplet i Kom Ombo, tillägnat falkguden Horus och krokodilguden Sobek. Ett antal bevarade mumier av nilkrokodiler påvisar förekomsten av detta redan i bibeln omtalade djur. Numera är den utrotad i norr och blockeras effektivt i söder av Höga dammen.
Efter vi har besökt Kom Ombo seglar vi till Assuan. Ankomst vid midnatt.
Dag 5
I dag har vi två valfria utfärder. Det är en halvdagsutfärd med flyg (ca 340 USD) eller buss (ca 2,5 timmar enkel väg, ca 130 USD) till de berömda klipptemplet i Abu Simbel. Templen uppfördes under Ramses II:s långa regeringstid mot slutet av Nya Riket och domineras frontalt av fyra kolossalstatyer föreställande honom själv. Under byggandet av Höga dammen i Assuan hotade Nassersjöns stigande vattenmassor att uppsluka templen. Under Unescos beskydd kunde ett lag franska, västtyska och svenska ingenjörer se till att de räddades.
Den andra utfärden är ett besök i en nubisk by med kamelridning och besök i ett av deras hem. (ca 40 USD).
På eftermiddagen avnjuter vi en skön tur med en felucca, en typ av segelbåt som förekommit på Nilen i tusentals år. Vi seglar runt Elefantineön till en botanisk trädgård och förbi Aga Khans mausoleum.
Senare på kvällen kan man köpa till en ljus- och ljudshow vid Philae templet. (ca 50 USD).
Dag 6
På morgonen färdas vi med båt över Assuandammen till Philaetemplet. Vid byggandet av Höga dammen hamnade Philaeön med templet under vatten. Templet monterades då ner – sten för sten – och återuppfördes på den närbelägna Agilqiyahön. Efter tio års arbete kunde templet återinvigas 1980. Ett besök vid själva dammen, med vars hjälp man nu kontrollerar Nilens vattenflöde hör till, liksom vid granitbrottet där de gamla egyptierna högg ut sina obelisker. En ofullbordad obelisk ligger kvar och ger en fingervisning om hur arbetet gick till. Under den senare eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en stadstur i Assuan. Då besöks bl.a. en moské, basarområdet och en coffeshop där vi bjuds något att dricka och får prova på den egyptiska vattenpipan. (ca 25 USD).
Dag 7
Vi seglar tillbaka till Luxor. En dag att bara slappna av och njuta av den fantastiska naturen och soldäcket! Väl framme i Luxor finns det möjlighet att, mot tillägg, se ljud- och ljusspelet i Karnaktemplet (ca 50 USD).
Dag 8
Tidig återresa till Hurghada för hemresa eller en veckas sol och bad på utvalt hotell.
Det framstår som ett rätt späckat program med lite olika alternativ.
Hur är det med fotografering förresten? Är det tillåtet överallt? Kommer det fram egyptier och ska ha "dricks" när man fotar?
Oh! Är det vanligt med krokodiler i floden? Finns det goda chan ...
Ursprungligen postat av Wikipedia.se
I Egypten, där krokodilen förr var talrik, är den nu nästan, kanske helt, utrotad.