Hitta diskussioner med liknande innehåll

Allergi & Japan, någon erfarenhet?

#1 2008-11-18, 09:23
Spliffward
Hej, jag och några stycken planerar att resa till Japan då jag alltid älskat landet.
Är ett ruskigt freak av spelelektronik & deras kultur, så jag ser verkligen fram emot resan.

Men en sak både jag och en av min medresande oroar oss över är maten, eftersom vi båda är allergiska mot skaldur och jordnötter så undrar jag hur detta kommer att fungera?

Jag har alltid förknippat Japan som ett land med mycket skaldjur i rätterna, eventuellt jordnötsoljor och sådant.

(Även några tips på hotell/fina ställen att besöka är välkomna)

Tacksam för svar!
#2 2008-11-18, 10:09
Diktatur
Jordnötter har jag endast stött på en gång, det är förmodligen vanligare i de södra delarna av Asien.

Angående skaldjur så är det en definationsfråga. På svenska så är skaldjur vad det låter som, men på engelska så behöver "shellfish" inte innebära att till exempel krabbor räknas dit, och den japanska definationen av ordet kan vara ganska otydlig också.

Du kan alltid hålla ögonen öppna för de vanligaste (enligt mig):

蝦(えび, ebi) - räka, kräfta, hummer
烏賊 (いか, ika) - tvågälade bläckfiskar
章魚 (たこ, tako) - åttaarmade

Kan vara min dåliga matkänsla, men ibland kan det vara svårt att se vad det egentligen är man äter.
#3 2008-11-18, 12:13
Spliffward
Ursprungligen postat av Diktatur
Jordnötter har jag endast stött på en gång, det är förmodligen vanligare i de södra delarna av Asien.

Angående skaldjur så är det en definationsfråga. På svenska så är skaldjur vad det låter som, men på engelska så behöver "shellfish" inte innebära att till exempel krabbor räknas dit, och den japanska definationen av ordet kan vara ganska otydlig också.

Du kan alltid hålla ögonen öppna för de vanligaste (enligt mig):

蝦(えび, ebi) - räka, kräfta, hummer
烏賊 (いか, ika) - tvågälade bläckfiskar
章魚 (たこ, tako) - åttaarmade

Kan vara min dåliga matkänsla, men ibland kan det vara svårt att se vad det egentligen är man äter.


Tack så mycket för svaret!
Ifall man endast äter på hotellet, kan det kontrolleras bra då tror du?

Akut sjukvård i Japan har jag heller ingen vidare koll på..
#4 2008-11-18, 16:44
Diktatur
Ursprungligen postat av Spliffward
Tack så mycket för svaret!
Ifall man endast äter på hotellet, kan det kontrolleras bra då tror du?

Akut sjukvård i Japan har jag heller ingen vidare koll på..


Ja, om de som arbetar på hotellet inte är helt bakom flötet så lär de fatta att ni är allergiska om ni förklarar. Lämnar egentligen det här med maten till någon annan att svara på, har väldigt svårt för japansk mat över huvud taget så är inte speciellt bevandrad trots allt.

Sjukvården har jag - tack och lov, aldrig behövt befatta mig med, dock så är den privatägd så en vistelse kan nog bli ganska dyr om ni har otur.

Vad är det för allergi förresten? Om ni råkar vara anafylaktiker, vilket är rätt vanligt bland nöt- och skaldjursallergiker, så kan det nog vara smart att ha med sig spruta och antihistaminer, de tar trots allt inte upp mycket plats och en anafylaktisk chock är inte det roligaste att vara med om. Värt att tänka på är att mycket friteras och det kan vara rätt svårt att urskilja vad det är som friterats. Inte så att ni behöver vara konstant rädda, men var uppmärksam.
#5 2008-11-18, 22:29
Katcha
Om man reser i länder där man inte kan språket är tipset
att bära med sig en hel jordnöt med skal,
alla känner igen det.
Sen kan man peka på maten och se sjuk ut,
men man måste vara tydlig med att man skulle dö av det.
För i många kulturer kan det missuppfattas att du vill ha jordnötter,
eller att dom av blygsamhet inte vågar säga att det faktiskt är jordnötter i maten.
Japan, Korea och Kina har väldigt lite jordnötter i maten, jordnötsolja är normalt inga problem även om man är extremt jordnötsallergiker.
Skaldjur är ju rätt lätt att undvika att äta, sällan speciellt gömd i maten.
Med att bära med sig en hummer i fickan, kanske en bild är bättre..
#6 2008-11-25, 13:00
bonehead
Det kan vara väldigt riskabelt, och personligen skulle jag inte lita på någon.
Min kollegas son höll i princip på att kvävas till döds pga denna okunskap. Det var vid en tillställning på ett hotell som köket blivit specifikt instruerade om att han inte kunde äta mejeriprodukter, och det fixades fram alternativ till detta.

Med yoghurt i...

119 och akut ambulansfärd till sjukhus.

Samma barn råkade tidigare ut för ett lika allvarligt anfall p.g.a. felaktig innehållsförteckning. Så var vaksam.