Ursprungligen postat av Kaststjärnan
Finemang, då ska vi se till att vi hamnar där igen med lite mer tid på oss!
Det är så oerhört skönt att ha några dagar på sig, hotell och allt, och slippa stressa tillbaka ner till båten så fort det börjar bli hur intressant och trivsamt som helst. Man vill ju lära sig miljön och kulturen och gärna lite av språket också.
Redan på en av våra första kryssningar blev vi addicts på estnisk surgurka, det var någon estlandssvensk i hytten bredvid som tipsade. Vi köpte första gången på RIMI snett utanför Viruporten och fortsättningsvis på Nordecenter nere i hamnen, men nog kan man väl finna äkta hemmagjord surgurka på marknaderna?
Garanterat! Hapukurk är surgurka, soolkurk är saltgurka och marineeritud kurk är ..tja marinerad gurka, typ ättiksgurka. Förmodligen kommer försäljaren att erbjuda smakprov i vilket fall. Säljs även mycket andra såna heminlagda grönsaker och även inlagd svamp. På Keskturg kan man även köpa opastöriserad mjölk på lösvikt från en liten kiosk. Tror det heter Värske piim (färsk mjölk) eller något liknande. Har dock inte vågat prova