Ursprungligen postat av sleinad
Har ofta undrat över just det här. Är det sådant man kallar för luftgropar eller blandar jag ihop begreppen då?
Om inte annat brukar media vara duktiga på att blanda ihop begreppen.

Det man i dagligt tal kallar luftgropar är det som på flygspråk kallas turbulens. På hög höjd handlar det oftast om
klarluftsturbulens som jag skrivit mer om
här.
Ursprungligen postat av sleinad
För även det har jag hört historier om, att man typ kommer in i ett område där andra flygplan just varit och att "luften är tunn" där och att planet då faller för att vingarna inte får nån lyftkraft. Eller är det helt enkelt en skröna?
Kommer man in i
wake turbulence från ett annat flygplan på höjd skakar det bara till lite. Däremot är det betydligt mer känsligt om man gör det precis i start- eller landningsögonblicket.
Ursprungligen postat av Texasman
Piloten börjar snacka om hur fint flygväder det är och att vi ska verkligen hålla ögonen öppna och gärna plocka fram kameran. Han lyfter och flyger i tvära svängar och slickar bergstopparna. sedan in över innsbruck igen på låg höjd och berättar om sevärdheter i stan. Efter ca 10 min flygning ar vi tillbaka över startbanan och han går ner till 30m höjd över startbanan och man är tror såklart att han håller på att landa planet. Då drar han på igen och stiger. Passagerana applåderar kraftigt och han sätter kurs mot muchen och säger i speakern att han hoppas vi njutit av flygningen.
Hur kan han få göra så? Måste vart en mardröm för en flygrädd..
Att han vände och flög tillbaka beror söker på att utflygningsprocedurerna är sådana. Det är väldigt höga berg så utflygningen kan förmodligen bara ske åt ett håll.
Däremot låter det ansvarlöst att flyga så lågt på tillbakavägen, med tanke på - som du påpekade - att det kan finnas flygrädda passagerare ombord.