Helt ärligt, så skall det väl sägas att man inte åker till Filippinerna för krubbet. Samtliga andra asiatiska länder jag har besökt (Indonesien, Vietnam, Thailand, Malayisa, Kina) tycker jag alla har haft bättre käk än Filippinerna överlag. Detta är ju också en slags mått på medelkvaliten. Åker du ut på landet i en vecka i Kina men stannar länge i Filippinerna så tror jag nog att du kommer tycka det filippinska käket är godare (eftersom du smakat ett större utbud, och lärt dig vad du gillar).
Detta är dock med en stor reservation, är du en "seafood lover" (och har råd att käka det på en nivå som lokalbefolkingen inte gör, dvs inte fishhead sinigang) så kommer du garanterat gilla filippinerna. Dock är det inte riktigt min grej.
Några tips:
Bicol är regionen med godast mat enligt mig. Krämigt med kokosmjölk, calamansi och chili. Illocos har också god mat, om du går in för att käka "traditionell" mat, annars kan standardkrubbet fås även där.
Barbecueresturanger:
Som stånd fast bättre och större, öppnar oftast på kvällen. Utöver utbudet på kycklinginälvor brukar det finnas pork barbecue, kycklingbröst och ben. Avnjutes med riskuber i bananblad, soya med calamansi och chili och öl.
Matstånd:
I omvänt förhållande mot tex andra ställen i Asien är den billigaste maten inte "bättre" än tex mellanklasskäket du får på resortresturanger och liknande. Ofta har små matstånd bara en uppsjö av grytor, där hälften innehåller massa inävlvor och ben. De flesta kötträtter är dessutom gjorde av de sämre bitarna enligt västerländskt sätt att se på de hela, chicken adobo på halsbitar verkar vara norm. Där de ofta är kalla och ljumna dessutom.