2009-02-05, 01:12
bijjer
Jag kompletterar Alessandros svar med några synpunkter.


Ursprungligen postat av JudgeDredd

1. Är det tekniskt sett möjligt för ett "normalstort" inrikesplan (t.ex. en MD-80 eller 737) att nödlanda på svensk motorvägsraksträcka utan att landningsställ och sånt går sönder? Eller är de inte platta och hårda nog? (förutsatt att det inte är några bilar i vägen förstås)

Just hållfastheten på asfalten tror jag inte är något större problem, däremot lär det finnas andra saker som ställer till problem, som att vingarna kan ta i diverse saker runtomkring, och trafiken såklart .

Ursprungligen postat av JudgeDredd
4. Med tanke på det som stod tidigare i tråden om bristen på lediga jobb i pilotyrket, vad är egenligen definitionen av en bra pilot? D.v.s. hur övertalar en pilot flygbolaget att de ska anställa just honom/henne?
Det känns ju inte som om det finns många sätt för en enskild pilot att påverka företagets vinst, då t.ex. passagerare oftast inte väljer plan efter hur skicklig eller trevlig kaptenen var, och allt är så schemalagt och bundet till rutiner och yttre omständigheter så som väder, så att kaptenen inte kan göra flygningarna snabbare än vanligt och därmed spara tid och göra fler flygningar.
Jag förstår hur en pilot kan vara sämre än snittet (riskerar olyckor, taskig attityd), men hur hamnar man bland de bättre?

När man letar jobb är det initiellt erfarenheten som man kan sticka ut med. Fler timmar ger större chanser att få komma på intervju.
När man skulle ranka en bra pilot förr om åren var det mycket mer macho-kultur än vad det är idag, det var kaptenen som var si och så bra på att handflyga etc. Idag har man gått framåt mycket i hur man värderar arbetetet i cockpit och CRM är något som står väldigt högt. Detta är ett koncept om samarbete och därför är det väldigt viktigt att man har social kompetens som pilot.
T.ex. kan jag säga att när jag började på mitt nuvarande jobb hade jag inte särskilt mycket erfarenhet. Jag fick göra ett test i simulator tillsammans med en kapten som hade flera tusen timmar på flygplanet som vi flyger. Men han var fortfarande kvar i den mentaliteten att om man kunde mycket själv var det bäst, och körde lite sitt eget race under testet. Han fick inte jobbet, men det fick jag.
Att sticka ut som en bra pilot idag skulle jag vilja säga att man är samarbetsvillig, lyhörd och ödmjuk.
Självklart måste man också kunna det man sysslar med, regler, procedurer och rent tekniskt hur man gör, men även om man kan vara världsbäst på det, är det inte säkert att man är en bra pilot.

Ursprungligen postat av JudgeDredd
5. Vad är det för skillnad på kapten och styrman? Har kaptenen mer utbildning? Kan man utbilda sig till kapten, eller är det arbetsgivaren som väljer vilka de befordrar?


Båda som sitter där framme är piloter. Den som är kapten sitter alltid till vänster och har oftast mest erfarenhet. Kaptenen är den som har ansvaret för flygplanet och är den som bestämmer ombord. För att bli kapten krävs att man har ett visst antal flygtimmar. Man ska t.ex. ha minst 1500 timmars totaltid i flygplan. För att få bli kapten krävs att man har genomgått en kaptensutbildning. Den får man av sin arbetsgivare när arbetsgivaren tycker att man är lämpad och man uppfyller de formella kraven. En kaptensutbildning idag fokuserar mycket på beslutsfattande och CRM. Man lär sig inte något mer om själva flygningen, det förutsätts att man redan kan det man ska när man är styrman.
Den stora skillnad är alltså att kaptenen har det övergripande ansvaret, och med detta ansvaret följer också en högre lön.

/bijjer