2010-06-30, 01:05
antonivansson
Ursprungligen postat av Hefaiston
Om båda vingarna ramlar av över atlanten, ja du, tar på sig flytväst tror jag... Grejen är att, det händer inte. Det flyger tusentals människor över atlanten dagligen. Flygplan underhålls och granskas supernoga hela tiden. T.ex var det så att förr var tvåmotoriga plan tvingade att hålla sig inom en viss tid från en landningsflygplats (60 minuter tror jag) men i och med att planen är så pålitliga får man idag flyga tvåmotoriga plan över atlanten där man är så långt bort som 2 timmar från en landningsplats (kallas ETOPS120 klassning om jag inte minns fel).

Megaflygplan, då antar jag att du tänker B747, A380 och liknande? Alltså det är lika onaturligt eller naturligt som en cessna. I slutändan handlar det bara om fysik (om än i större skala). Man kan debattera huruvida det är naturligt med flygplan men grundprinciperna är dom samma, oavsett storlek. Och det är inte så att det händer mer olyckor med stora plan, snarare tvärtom.

Turbulens kan självklart bli farligt om det blir för mycket. Det är bland annat därför man undviker åskmoln och stora vädersystem, just för att det är så mycket turbulens att det kan vara farligt för flygplanet. Men i normala fall är turbulens inget problem för ett plan, obehagligt är det men framförallt på hög höjd så är det inget att oroa sig för. Det som kan vara farligt är så kallad vindsjuvning (wind sheer) på låg höjd. För det kan i teorin få planet att tappa lyftkraften alldeles ovanför sättningen och orsaka att planet faller ner på banan snarare än flyger. Idag har man dock instrument både på marken och i planet som är designade för att upptäckta riskområden för vindskjuvning, dessutom kommer piloterna ifall det finns risk för att det blir ett problem vara beredda att när som helst göra ett pådrag och gå runt hellre än att äventyra säkerheten.

Så sammanfattningsvis, självklart finns det risker. Men dom är väl kända och så den teknik vi har och de personer som jobbar med flyg är proffs på att undvika och minimera riskerna. Så det ska bara vara att flyga på utan att behöva känna sig rädd



Tack, det här svaret var mer i linje med frågorna jag ställde (Till skillnad från han som svarade innan). Men det jag menar med atlanten är inte egentligen att piloter dör eller vingar ramlar av - det var bara exempel, vad jag menar är vad gör man om det blir problem just där?

Och om man nu kraschar i havet och överlever, vem kommer till hjälp och hur fort...?

Det händer visst, Air France försvann nyligen rätt ner i havet just pga storm. Jag fattar att risken är liten men det är inte mycket till tröst när man sitter där uppe och det skakar utav bara helvete.. Det är då jag undrar, finns det något att titta eller lyssna efter för att få information om det bara är kraftig turbulens inom normala gränser, eller om det verkligen börjar gå åt helvete?

Det där med vinden har jag inte tidigare varit rädd för men rätt nyligen så vickade planet till ordentligt vid landning och då hajade man ju till. Känns ändå mindre jävligt att landa på något sätt, då är man snart nere och jag kraschar hellre från låg höjd. Mardrömmen är att hänga över atlanten och sen vara klarvaken vid en dödsstörtning ner till hajarna :'(