2010-08-12, 07:38
mickes418
Ursprungligen postat av Tjaeng
Fast det där är väldigt missvisande. Kinesiska "städer" är bara territorier med gränser, inom vilka alla invånare räknas som del av en viss stad. Dessutom finns ordet "stad" (shi) på många olika nivåer i hierarkin*, från provinsnivå (T.ex Peking, Shanghai, Chongqing) och Subprovinsnivå (Xian, Tsingtao, Kanton, Shenzhen osv), prefekturnivå (typ som "kommuner" inom provinserna) och distriktsnivå (indelningar inom prefekturerna). Enligt Wikipedia är Yizhou ett exempel på det sista, dvs den lägsta indelningen. Så trots att Yizhou är en egen stad rent fysiskt, så räknas alla dess 600.000 invånare in i prefekturstaden Hechis invånarantal på 3.8 miljoner.

Chongqing är lite av ett specialfall eftersom man konsoliderade ett antal områden till stadens kontroll som en del av försöken att piffa upp utvecklingen i inre/västra Kina, eftersom den delen av landet är ekonomiskt efterbliven jämfört med kustprovinserna. Resultatet är att de 30+ miljoner invånare som "bor i Chongqing" bor på en yta stort som hela Götaland (Chongqing 82000 km2, Götaland 87000 km2). Antalet invånare i metropolen/tätorten Chongqing ligger på max 5-7 miljoner. Resten bor i separata, mindre städer eller är bönder. Mest bönder. Den mest tätbefolkade (och största) staden på fastlandet är utan tvekan Shanghai. Hong Kong och Macau (speciellt Macau) är ännu trängre, men de är ju också SARs.


* Wikipedia har en del bra information om fenomenet: http://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_divisions_of_the_People%27s_...


Men så är det överallt. Kiruna är världens tredje största stad, stor som halva Schweiz. Vad vore NY utan dess förorter och omgivningar. Dock är det sant att det finns många olika varianter av uppdelningar i Kina.