2010-08-12, 11:42
Tjaeng
Ursprungligen postat av mickes418
Du har inte helt fel, men inte ens i Kina räknar man generellt prefekturer som städer.


Jo, de gör de alltid, både av provinsstyret och alla som bor i centralorten. Vilket tenderar till att inkludera alla som har något att säga till om. Just omvandlingen av prefekturer till prefekturstäder har kritiserats mycket, för att man därmed sätter för mycket fokus på centralstaden, dvs den stad som bär prefekturens namn.

Ursprungligen postat av mickes418

Denna indelning har bl.a. med deras politiska val att göra. I Hechi ingår det flera kommuner (Yizhou, JinJenChiang m.fl.). Dock räknar kineserna på samma sätt som vi gör. Frågar du en kines om invånarantalet kommer du få svar enl den definitionen som svensken svarar dig om du frågar hur många invånare Karlstads kommun har.


Precis. Frågar du någon i Karlstad så svarar de med hur många som bor i kommunen. Men om du frågar någon i skåre hur många som bor på orten då? Folk har olika referensramar. I Kina råkar det bara vara så att det kan finnas städer inuti städer (prefektur > county), vilket inte är fallet i Sverige.


Ursprungligen postat av mickes418

Det finns en definition hos FN (har tyvärr inte länk just nu) dessutom hur städer ska räknas. Och det är enl den som Kiruna är tredje största staden till ytan. Tokyo är störst med Mexico City som 2:a har jag för mig.


Nej, nej och nej. Det finns ingen enhetlig definition av hur städer ska mätas till ytan, förutom definitioner som har att göra med hur stora tätorter är (= krav påsammanhängande urbaniserat område och andra kriterier där Kiruna blir rövknullat). Och dessa definitioner har inget med administrativa gränser att göra. Så ja, Tokyo och Mexico city är utan tvekan några av världens allra största städer sett till sammanhängande bebyggt område. Men Kiruna? Tsk.

Enda anledningen till att myten om Kiruna lever kvar är för att man gjorde den framväxande gruvstaden till en stadskommun på en tid då det fanns väldigt få stadskommuner i Sverige (Detta var alltså på den tiden då det fanns olika typer av kommuner i landet, vilket INTE är fallet nu.) Påståendet om Kiruna som världens till ytan whatever stad är irrelevant sedan ny kommunallag infördes och definitionen av stadskommun avskaffades.


Ursprungligen postat av mickes418

Som exempel när jag frågar min fru om Yizhou. "Staden har 600 000 invånare och ligger i Hechi". De ser alltså prefekturen ungefär som vi ser landsskap.



Fråga någon i Hechi dårå? Jag vågar satsa hur mycket som helst på att de anger hela prefekturens invånarantal som "staden". Indelningarna i Kina har mer att göra med politisk prestige och makt (administrativnivå används för att räkna ut vilken kadernivå/civil servant-grad offentligt anställda har) än demografi/geografi, and that's it. Extremt exempel: Eftersom Shanghai är en stad på provinsnivå innebär det att distrikten inom staden har lika hög status som Prefekturnivå (t.ex Hechi), undantag Pudong som är subprovinsiellt och är alltså ett stadsdistrikt med högre befogenheter än många provinshuvudstäder. Politiskt sett är Hechi lika mycket stad och lika autonomt som ett "neighborhood division" INOM valfritt distrikt INOM Shanghai (vi snackar om ytor på ett par dussin kvarter).

Samma fenomen leder till att borgmästaren och partichefen i Yizhou har lägre tjänstegrad än polischefen på en lokalstation i Shanghai, samtidigt som många universitetsrektorer och sjukhuschefer i directly controlled cities har samma tjänstegrad som kabinettministrar på centralnivå alt provinsguvernörer.