2010-08-12, 11:51
mickes418
Ursprungligen postat av Tjaeng
Nej, nej och nej. Det finns ingen enhetlig definition av hur städer ska mätas till ytan, förutom definitioner som har att göra med hur stora tätorter är (= krav påsammanhängande urbaniserat område och andra kriterier där Kiruna blir rövknullat). Och dessa definitioner har inget med administrativa gränser att göra. Så ja, Tokyo och Mexico city är utan tvekan några av världens allra största städer sett till sammanhängande bebyggt område. Men Kiruna? Tsk.


Jo jo jo, ska leta upp den länken när jag kommer hem. Jobbar just nu.

Ursprungligen postat av Tjaeng
Fråga någon i Hechi dårå? Jag vågar satsa hur mycket som helst på att de anger hela prefekturens invånarantal som "staden". Indelningarna i Kina har mer att göra med politisk prestige och makt (administrativnivå används för att räkna ut vilken kadernivå/civil servant-grad offentligt anställda har) än demografi/geografi, and that's it. Extremt exempel: Eftersom Shanghai är en stad på provinsnivå innebär det att distrikten inom staden har lika hög status som Prefekturnivå (t.ex Hechi), undantag Pudong som är subprovinsiellt och är alltså ett stadsdistrikt med högre befogenheter än många provinshuvudstäder. Politiskt sett är Hechi lika mycket stad och lika autonomt som ett "neighborhood division" INOM valfritt distrikt INOM Shanghai.


Hechi är ingen bebyggd stad. "Huvudstaden" heter JinJenChiang. Och till prefekturens huvudstad är det kineser måste vända sig bl.a. om de ska gifta sig (inbegripet i det du skriver ovan). Hechi är som Uppland, JinJenChiang är som Uppsala och Yizhou är som Tierp (extremt grovt, men tror du förstår vad jag menar). Shanghai vågar jag inte uttala mig om då jag bara varit där en gång och inte kunnat titta närmare på den delen, för precis som du sa innan, systemen kan skilja sig åt på olika ställen.