Ursprungligen postat av jumpcut
Jag tror faktiskt att det snarare handlar om att de utnyttjar människans lathet. Det är ytterst få produkter i butiken som saknar motsvarigheter på t ex GB eller Delhaize, och varför någon skulle vilja betala typ fyra gånger mer för Heinz vita bönor där än vad Heinz vita bönor kostar i vanlig matvarubutik har jag lite knepigt att förstå
Men latheten... Jag menar alltså att många bosätter sig i Bryssel på en given tid, och eftersom att det som bekant tar ganska lång tid att komma in i ett nytt samhälle så är alla förenklingar välkomna. Sitter man där på en normalt sett rätt saftig lön med betalt boende och alla extra fringes som man får är det nog en rätt liten kostnad, att handla matvaror i svenskbutiken. För oss "normala" blir det däremot en annan femma, dels saknar man ekonomin, dels har man faktiskt tid att leta i matvarubutiken (alternativt låta smaklökarna utbildas något).
Jag kan t ex fortfarande inte med de flesta mjölksorterna, men GB:s egna (i röd, fyrkantig en-litersförpackning med skruvkork) smakar tamigfan som svensk mjölk, och jag har hittat en crème fraîche som går att använda både som gräddfil och i matlagning.
Vispgrädde har jag dock fått ge upp helt

Mmm, fast nu pratar vi väl om produkter som faktiskt
inte finns i vanliga GB eller Delhaize, t.ex. svensk hårdost/kryddost av typen Västerbotten eller Kalles Kaviar. Naturligtvis finns det andra ostar och ev någon kryddost men det är inte Västerbotten i folks sinne. Jag kan räkna upp ett antal andra produkter, t.ex. filmjölk eller rågsikt. Igår letade jag efter tryffelolja i fem butiker (två vanliga matbutiker och tre specialbutiker) utan att hitta en produkt som finns i varenda liten matbutik i Sverige. Jag kan ibland vara sjukt sugen på Dajm eller Polarbröd, haha. Men naturligtvis lever man utmärkt här utan dessa produkter.
Oj, du måste ge mig tips på denna crème fraîche. Avsaknaden av gräddfil har lett mig till att importera från Sverige vid midsommar m.fl. tillfällen.