Ursprungligen postat av 506
Hej, jag har frågor till er piloter/tekniker ang. äldre plan. Känner mig alltid osäker när jag sätter mig i Fokker 70 planen, eller md-87orna.
Vem bestämmer när ett plan skall skrotas? Har hört att SAS byter ut sin flotta mot nyare 737or och Airbus och säljer planen, md-87orna bland andra, till mindre flygbolag.
Har de äldre flygplanstyperna uppgraderade motorer eller litar man blott på att de gamla "turbofläktmotorerna" eller vad de kallas, fungerar som de skall?
Tacksam för svar!
Flygplan går rent tekniskt att hålla igång i stort sett hur länge som helst, det är bara en fråga om kostnad. Man fasar ut dem när det inte längre är ekonomiskt att flyga med dem. Äldre flygplan har högre underhållskostnader och drar mer bränsle, och det är främst bränslekostnaderna som gör att man gärna köper nya plan och genomför åtgärder som sänker förbrukningen på den existerande flottan (tex montering av winglets).
Ett gammalt plan som underhålls som det ska är inte farligare att flyga med än ett nytt. Det mesta förutom själva skrovet och vingarna är sannolikt bytt minst en gång på ett 25 år gammalt plan.
I USA flygs det fortfarande med DC-9, där en del exemplar levererades i slutet av 60-talet. Det är inget fel på dem, tvärtom är det en mycket pålitlig och "ruggad" flygplanstyp. De gamla motorerna har dock hög bränsleförbrukning och bullernivå vilket gör att det blir mer lönsamt att köpa nytt, och bullerkraven blir allt strängare vilket gör att förr eller senare måste de bytas ut ändå.