2011-08-11, 08:46
dePaul
Ursprungligen postat av Arbetarbroder
Norra, centrala och östeuropa har inget vidare kök... Det finns en anledning till varför det finns ont om knödlar och annan typisk tjeckisk mat i större svenska städer som Malmö och Stockholm.
Detta är förstås en mycket subjektiv åsikt. Jag skulle tvärtom säga att det finns många goda rätter som jämfört med det svenska köket är av avsevärt högre kaliber.

Just den tjeckiska maten är mycket missförstådd. Tjeckien ingick ju i Österrike-Ungernmonarkin och av denna anledning så är maten influerad sinsemellan dessa länder. Du kan således hitta en bättre gulasch i Prag än på den ungerska pusztan samtidigt som du kan äta bättre knödel i Wien än i Prag. Som vanligt så handlar allt om krogens standard och inte om nationella särdrag .

Visst kan den tjeckiska maten vara fet, men den behöver inte vara det. Det finns mängder med rätter som påminner om svenska paradrätter som t ex dillkött, pepparrotkött och kalops. Till många äter tjeckerna förstås sin knödel men det är inget tvång. Lika många äter hellre potatis eller någon typ av pasta, oftast hemlagad.

Anledningen till att man inte finner knödel i svenska butiker har inte med smaken att göra utan snarare om det faktum att detta tillbehör är tämligen okänt och inte gör speciellt mycket reklam om sig. Det i sin tur har att göra med den borna misstänksamhet som många känner gentemot de forna "östländerna" och deras kultur samt kök. Ett sådant exempel är den reklam som ett svenskt köttföretag nyligen hade på TV där man ser en olycklig östeuropeisk gris som slutligen rymmer för att hitta sin väg till paradiset, dvs en svensk gård . Snacka om illvillig propaganda.

Faktum är att de svenska köttfabrikerna skulle ha mycket svårt att konkurrera i fråga om kvalité med det stora antal små slakterier och charkuterier som man än idag kan finna i Tjeckien. Kvalitén är erkänt hög och den berömda pragskinkan är en delikatess som inte mor Matilda eller Mariannelund kan mäta sig med .

Om intresse finnes så kan jag presentera ett otal rätter som med fördel kan smakas av vid nästa besök i Tjeckien . Jag tror att många skulle bli positivt förvånade över både smaken och kombinationerna.

~Paul~

PS Det är inte direkt tyskarna som är berömda för sin schnitzel, utan snarare österrikarna. Det heter ju trots allt Wienerschnitzel av anledning . Personligen tycker jag dock att Pragschnitzeln är godare. Den är lagad på fläskkött till skillnad från kalvinnanlår i den österrikiska ursprungsvarianten.