Stort tack till er som svaratpå mina frågor!
Men om det är ett stort oväder då? Ett som täcker alla närligande flygplatser:'(
Om en motor går sönder precis innan man ska lämna marken - försöker man då i första hand bromsa eller lyfter man ändå? Blir det förresten inte instabit att flyga med bara en motor (som väl oftast sitter på ena vingen?).Jag har ju sett på Youtube att sånt verkar funka men hur går det till? Borde inte planet börja rotera runt sin egna axel? Är det väldigt svårt att flyga med en motor eller är det något som alla poilot förväntas klara helt utan problem?
Har det hänt för någon av er som är piloter att planet inte orkat lyfta och att ni därför måste använda mer kraft än planerat för att komma upp (konstig fråga kanske)?
Jo..jag har läst att risken är statistiskt sett låg. Men de gånger det ändå händer (tänker just på starten), vad beror det då på,förutom ryska småbolag och liknande...
"Piloterna har ganska mycket att göra innan start" - Som extremt övertygad (ibland iaf) om att flygning är livsfarligt skulle jag aldrig ens drömma om att störa i det läget. Jag vill ju överleva. Inte ta upp piloternas tid så något annat kanske inte hinns med
(Innerst inne fatta jag ju självlart att det inte är livsfarligt (iaf inte på det sätt som jag i min reptilhjärna får det till). Men det är ändå skönt att påminnas om att även de som arbetar på flygplan har familjere vill hem till.
Kan inte du Ksv flyga mitt plan imorgon?
Ursprungligen postat av ksv
Man har alltid med sig reservbränsle för att kunna gå till en alternativflygplats som måste ha en mycket bättre väderprognos.
Kravet är att man alltid i varje läge ska kunna klara av ett motorbortfall.
Antingen ska man kunna få stopp på banan eller kunna lyfta med kvarvarande motor/motorer.
Innan start räknar man ut hur mycket motorkraft man behöver använda för att uppfylla detta krav.
Ofta ligger man prestandamässigt långt över den gränsen och då sänker man effektuttaget under start för att på så sätt spara bränsle och minska motorslitage.
Detta gör att man ofta bara använder 75% av tillgänglig motorkraft.
Det här gör förstås att det kan uppfattas som att accelerationen är lite seg, medan man i själva verket har ganska mycket reservkraft att ta till om man skulle vilja.
Som du säkert redan läst, är risken statistiskt sett extremt liten.
Åtminstone så länge du flyger med västerländska bolag. Ryska småbolag är tyvärr en annan femma.
Policyn är att inte ta emot besök från okända i cockpit, men du kan ju alltid fråga.
En bra idé är att du redan innan boarding pratar med personalen i gaten om att du är flygrädd och skulle känna dig lugnad om du fick titta in på flight deck innan start.
Piloterna har ganska mycket att göra innan start, men har man tid försöker man förstås hjälpa till.
Vi har familjer vi vill komma hem till.
Det skulle aldrig falla mig in att ta några som helst risker och ingen skulle tacka mig om jag gjorde det.