Ursprungligen postat av ihisu
Jag har en fråga angående visum:
Jag har alltid trott det är så här, men nu när det i allra högsta grad börjar bli dags att ansöka till college för nästa höst så har jag tittat närmare på saker och ting. På hemsidan för den amerikanska ambassaden i Stockholm står det följande:
Vad gäller egentligen? Ligger skillnaden i "Optional practical training" kontra "holiday"? Rimligen bör man väl tro på vad ambassaden säger, men finns det någon med en hänvisning till det där året av optional practical training?
Jag har även en fråga som kanske är bättre lämpad för den stora plugga i USA-tråden, men jag slänger in den här i alla fall om någon vet.
Det känns som om alla parter av skolan man vill gå på, CSN och ambassaden vill ha intyg från varann för att godkänna olika saker. Skolan vill ha ett intyg på att man kan finansiera sina studier, CSN och ambassaden vill ha bevis på att man är antagen på skolan och ambassaden vill även ha bevis om pengar från CSN.
Jag undrar därför om det räcker för skolan om man visar en ansökan om finansiellt stöd hos CSN, sedan om skolan antar en visar man det för CSN som godkänner ansökan om pengar och sedan går man till ambassaden och bevisar att man är antagen hos skolan och kommer få stöd hos CSN. Vet någon om detta är det rätta sättet att gå till väga?
Oerhört tacksam för alla tänkbara svar, det är verkligen en djungel att försöka studera i USA (och gärna stanna där efteråt...) på egen hand!
Är mycket enklare än det verkar. Du väljer att tänka lite för mycket.

När man får visumet är det utgivet på 5 år. (Förutsatt att du pluggar en bachelor och den enligt skolan beräknas ta 4 år.) Det sista året är mycket riktigt ett OPT-år.
För att sista året ska bli "aktiverat" måste du få anställning efter studierna, OPT.
Får du INTE det, avaktiveras din studentstatus av skolan (gällande lagar och regler), och du har 60 dagar efter skolans slut att Holiday'a i Staterna/lämna landet.