Ursprungligen postat av Nintendokid
Måste ni stackars piloter äta den äckliga flygplansmaten?
Varför är den så äcklig?
Det beror på vilket bolag man jobbar på. De flesta bolag som är måna om sin personal beställer ordentlig mat som inte är den, ibland, helprocessade sörja som man kan få som passagerare. På bolag som inte är särskilt måna om sin personal (eller sina passagerare heller för den delen) får piloterna själva ta med sig mat om de blir hungriga under sin arbetsdag.
Varför många upplever flygplansmat som äcklig finns det olika teorier om. Vissa menar att maten helt enkelt är av undermålig kvalité. Råvarorna är inte de som Melcher Andersson serverar på sin stjärnkrog direkt och maten kryddas sällan eller mycket sparsamt (p.g.a. allergirisker). Andra teorier säger att den miljö man vistas i, torr luft, en kabinhöjd som ligger någonstans runt 2000-2500 meter och nära inpå andra passagerare, severad i en plastbytta, etc. gör att maten upplevs som äcklig. Jag har för mig att jag läste en studie där man bad passagerare ombord att betygsätta maten och därefter serverade samma mat till människor i en lunchrestaurang, fast med en riktig tallrik, bestick etc. och att det skiljde sig mycket i hur väl man upplevde att maten smakade. Flygpassagerarna gav maten ett mycket sämre betyg än de som fick den serverad i en normal miljö.