2012-07-19, 21:26
Ursprungligen postat av Cliffak
Ofta vill man komma upp på höjd snabbt av bullerskäl och för att man har en standardiserad avgångsprocedur där man ska vara på en viss punkt vid en viss höjd (SID). Vid start från Bromma brukar man exempelvis stiga betydligt brantare än vid start från flygplatser längre ut i bushen. Titta på Flightradar24 så ser du att senare faser av stigningen sker betydligt långsammare. Jag antar att SID (och motsvarigheten STAR för ankomst) är absolut nödvändigt i städer som London där man har mängder av trafik till/från flera flygplatser som ska vävas samman.



Bagage får inte resa utan sin ägare utan ska letas upp och lyftas av. Lär ju ta ett tag på en stor longhaulkärra..

Jag tycker dock att den regeln säger emot sig själv för om bagaget slarvas bort under resan så separeras man ju också från det och då är det ju inga problem för det att skickas runt utan sin passagerare.


Fast det är sällsynt att man behöver hålla en hög stighastighet pga annan trafik, dock är det oftast så att man behöver ha en viss stigningsgrad (alltså fot i höjd per nautisk mil) för att undvika hinder, men den är oftast inte alls så hög.

Jämför du Bromma är det faktiskt så att man stannar redan på 3000 fot, på arlanda går man till 5000 fot. Detta beror på att ankomster till arlanda på vissa bankonfigs befinner sig på 4000 fot dvs 1000 fot över starter från bromma.

Londons TMA är en otroligt komplex konstruktion där man använder väldigt mycket headings för att "väva ihop" sina trafikflöden (dvs man ger ofta en SID eller STAR men det är väldigt ovanligt att man flyger dom fullt ut). Även där finns det gott om höjdrestriktioner, både för annan trafik men också för att presentera trafiken på ett vettigt sätt till nästa sektor.