Jag upplever att mycket av det som skrivits i tråden är rätt, men man får inte förenkla sanningen till att bara se en sida av den. De motstridiga uppgifterna som debatteras ovan kan vara olika vinklingar av samma fenomen.
Det är helt riktigt att familjen (och relationer) är mycket viktigt i Kina. Att skaffa sig en familj är ett mycket viktigt etappmål för de flesta kinesiska damer. Naturligtvis drömmer den stora massan om att få ett äktenskap som bygger på kärlek, men att få en tryggad ekonomi är också en viktig beståndsdel. När dessa båda komponenter sammanfaller är det optimalt, men inte möjligt för alla. För många är den ekonomiska tryggheten livsviktig, och här ligger även ett ansvar att försörja t ex åldrande och kanske sjuka föräldrar. I det läget kan man tänka sig att kompromissa med kärleken för att "säkra" ekonomin. (Kärleken kommer med tiden får de lära sig av sina föräldrar)
Otrohet kan ha många orsaker, men om man ingår äktenskap där den ekonomiska anledningen väger tungt så är det inte ologiskt att den "äkta kärleken" har svackor, och då kan det leda till en ökad otrohet. Denna otrohet gör naturligtvis ont även i Kina, och fruktansvärt ont om det finns genuin kärlek i förhållandet, men eftersom familjen och ekonomin är en så tung beståndsdel i livet så väljer många att acceptera otroheten för att kunna behålla det andra. Man får även inte glömma att det är mycket skam i en skilsmässa och att familjerelationerna är en tung byggsten i livet så kan en skilsmässa riva upp stora problem för fler än bara det aktuella paret.
Man bör även tillägga att en del av ovanstående traditionella förfarande har kommit lite i gungning nu när ekonomin är i snabb förändring i Kina. T ex en "rikemansdotter" som vet att hennes ekonomi redan är säkrad känner inte samma press och stress att gifta sig för att säkra sina finanser utan har större möjlighet att vänta på "den rätta", eller helt enkelt leva utan äktenskap om hon vill.
Mvh