2013-04-14, 15:16
PalCabral
Man behöver givetvis inte välja en favoritstad i Portugal, det finns ju i regel nått för var och en av oss i alla städer, men som jag nämnde tidigare så kommer allt i Portugal i två val och då ställs i regel Porto och Lisboa mot varandra. Lisboa är visserligen odebatterad huvudstad men när man kommer till den indelningen av Portugal i norr och söder, vars gräns går vid floden Mondego, är Porto norra Portugals huvudstad och Lisboa dess södra dito. Man brukar även tala om Centro (centrala Portugal) men för den här diskussionen passar denna del inte in eftersom någon tydlig "huvudstad" för centrala Portugal inte finns.

Bor man i norra Portugal är det till Porto man åker till "stan". Och det är ofta hit man söker sig för jobb om man inte hittar något där man bor. Lisboa har samma funktion i södra Portugal. Lisboaområdet har cirka 2,6 miljoner invånare, Portoområdet har 1,7 miljoner. Mao bor närmare 40% av landets befolkning i eller runt en av de två "huvudstäderna". Tittar man på övriga städer i Portugal finner man att bara Braga, Funchal (Madeira) och Coimbra har befolkningsmängder på över 100.000 invånare. Men vad är då kännetecknande för Lisboa respektive Porto?

Lisboa är staden med ljuset. Klimatet i Lisboa är i regel klarblå himmel och ett ljus som får fotografer och filmare att tappa fattningen. Staden i sig är dramatisk, men kullar, branta backar, slingrande kullerstensbeklädda gator, små gröna oaser mitt i myllret, långa boulevarder prydda med palmer, och överallt små kaféer, barer och restauranger. Det sägs att det finns 7 kullar men jag tror de är betydligt fler, och det ger en stadsbild med flera distinkta stadsdelar. Här finns nedgångna områden, ett fallfärdigt ruckel bredvid ett nybyggt hus i stål och glas, t.o.m. kåkstäder, och fantastiska byggnader med klassiska azulejos (vackra handmålade kakelplattor) och palats i romantisk stil. Utkanterna, framförallt åt norr, öster och söder (på andra sidan Tejo) är mindre vackra. Här bor massorna, i fula höghus och det är här många av jobben finns, med fula fabriker och kontorsghetton. Samtidigt är det värt att betona att Lisboa inte är en industristad. Åt väster bor de rika och vackra, och längs marginalen (vägen längs Tejo mot Cascais) ser man hur det fina folket lever. Är man en person som är född i Lisboa är man en alfacinha, ett salladshuvud.

Porto är en arbetarstad med lidande, svett och tårar i sin historia. Positionen vid floden Douros mynning har gjort staden till en naturlig handelsplats för alla produkter som produceras i norra Portugal och hamnen i Leixões är enorm, och enormt viktig för staden och regionen. Klimatet i Porto är inte lika generöst som i Lisboa, regn och molnighet dominerar under stora delar av året och det ger staden ett något deppigt intryck. Staden har traditionellt också varit betydligt mer nedkörd än Lisboa, och även det ger staden en grå och något tråkig färg. Människorna gör däremot allt för att förta det tråkiga intrycket. Kända för att vara högljudda, uppsluppna och frejdiga tvekar de inte att svära så att det osar samtidigt som de skrattar så det ekar. Men Porto är inte en ful stad. Bristen på ansiktslyftningar betyder att staden har en viss gammeldags charm med en relativt låg bebyggelse, på 2-4 våningar. Staden ligger på en åsrygg längs norra sidan av floden Douro och precis som i Lisboa får man vänja sig med att det går upp och ner. På andra sidan Douro ligger Vila Nova de Gaia med portvinshusen och ett populärt nöjescenter med barer och restauranger. Inför 2001's utnämnelse till Europas kulturhuvudstad gjorde mycket för att snygga upp staden. Det mesta blev klart ett par år efteråt. Är man född i Porto är man en tripeiro, en historisk anknytning till då portoborna endast fick behålla inälvorna av alla djur som beslagtogs av flottan och armén inför ett anfall mot Marrocko.

Jag kommer beskriva de två städerna lite mer ingående i egna inlägg. Jag föreslår dock att resenären utforskar båda städerna och skaffar sig en egen uppfattning.