2014-03-01, 16:16
Som alla nämner, egentligen är det tre landsdelar som utgör Belgien (Flandern, Vallonien, Bryssel). Håller man i minnet att Bryssel är som en stor fransk stad vet man vad man kan förvänta sig, befolkningssammansättningen och stadsbilden skiljer sig inte märkbart från exv. Lille.


Har själv kuskat runt en del i landet och visst, det är lite schizofrena drag. Infrastrukturen är både nedsliten och tipptopp; de flesta vägarna i landet, både Flandern och Vallonien är av dålig kvalité, potthål och hastighetsnedsänkningar p.g.a. uppsprucken asfalt/betongväg, till detta kommer en lika kass som förvirrande skyltning p.g.a. språkpolitiken (ska du till Antwerpen ifrån Liége måste du följa "Anvers" tills du kommer in i det nederländska språkgebitet. Samma sak om du ska till vallonska Mons ifrån Flandern, då följer man skyltarna mot "Bergen" och mot "Rijsel" när man ska till franska Lille. Även utan språkfrågan är skyltningen dålig, små skyltar med minimal textstorlek är det som visar vägen när man kör på landsvägarna och gör att man ofta missar sin avtagsväg).
Men, ett stort men: järnvägsnätet är utmärkt, från Bryssel når du hela landet på max en halvannan timme och på under tre timmar kan du åka från ena änden till den andra (vilket iofs aldrig sker eftersom de flesta valloner och flamländare tyr sig till sitt egna område). Tågen är bekväma och det är billigt med biljetter, många kategorier som pensionärer och studenter åker nästan gratis. Dyrt blir biljetterna först när man åker mot Paris/London/Amsterdam/Köln med snabbtågen men då går det å andra sidan fort ifrån Bryssel till de nämnda storstäderna.



Bryssel är egentligen det som gör att Belgien inte delats ännu. En huvudstad med övervägande frankofon befolkning som en språkö mitt i den flamländska delen av landet. Pågår enorma konflikter i förstäderna till Bryssel (i de förstäderna som alltså ligger i Flandern) då frankofona familjer bosätter sig i Flandern och kräver franskspråkig undervisning. Vid en delning skulle nog Bryssel passa bäst som en självständig EU-huvudstad, som ett sorts Vatikanstaten med 1 miljon invånare