2015-03-09, 08:56
PilotHockey
Ursprungligen postat av bijjer
Vad är det här för regler du refererar till? Det är då varken Subpart Q som idag gäller i stora delar av Europa och inte heller EASA-FTL som inom ett år blir gällande över hela Europa.

Maximal flygarbetstid (tiden från inställelse till dess att man parkerat vid gate efter flygning) är i grunden 13 timmar. Denna kan utökas till 14 timmar två gånger per vecka, och minskas för varje landning efter den andra som du utför under ett arbetspass. (4 landningar = maximalt 12 timmar, utan utökning). Den maximalt tillåtna flygarbetstiden minskas också om arbetet utförs under Windof of Circaidian Low, klockan 02.00-05.59.

Vid fler piloter än två, i ett tvåpilotsystem, kan en pilot ta en paus under flygning där den ackumulerade arbetstiden då räknas med 50% (svensk tillämpning, blir nytt nästa år). Således, för en besättning om 3 piloter och där alla piloter får en möjlighet till 2 timmars vila, kan således jobba upp till 15 timmar istället, om man gör maximalt 2 flygningar.

I de nya bestämmelserna som blir gällande i februari nästa år, kan maximal arbetstid utökas till som mest 17 timmar, förutsatt att man har fyra piloter och "Class 1 rest facilities", vilket innebär i princip en säng.


De var i alla fall vad som gällde för ett par år sedan när jag gjorde min ATPL teori.


Jag vet inte om du menar att man alltid måste ha en befälhavare i tjänst på flight deck? Men att det skulle vara ett krav att det alltid är kaptenen som startar och landar stämmer förstås inte.


Nej, det jag skrev var att om kapten A och styrman A flyger från Singapore till USA så byter de till Kapten B och Styrman B i luften. Sedan när det börjar närma sig landning så switchar man åtminstonde kaptenen för det måste vara samma kapten i cockpit som är pic under landning som under start.



Verkligen inte. Som pilot har du en skyldighet enligt lag att alltid se till att du inte överskrider gällande regelverk. Företaget skall också utbilda både piloter, kabinpersonal, planeringspersonal och all annan personal som kan antas behöva sådan utbildning i det fulla regelverket.


När jag gjort klart min flygutbildning jobbade jag först i ett år på Mavias flygavdelning som Long Term Scheduler. Vi hade stenkoll på de flesta grejer men jo, systemen funkade så att dem varnade så fort man överträdde en begränsing. Jag räknar mitt schema en gång i månaden lite grovt för att se att det ser korrekt ut, vet ju att om Wizzair eller något annat flygbolag i europa för den delen också skulle få en VK och det kommer fram att piloter har överträtt massa begränsningar så hade det inte tagit jättelång tid innan antingen 1. Det aldrig händer igen, eller 2. De får stänga ner.