Ursprungligen postat av takeitchill
30% sedan 2007, priserna måste väl gått upp mer än så sedan 2007, folk har sett sina löner öka mellan 10-20% per år sedan 2007 således så kan inte 30% stämma någonstans(beror såklart på vad man tittar på

.
Bara förra året drevs priset på gris upp med 19% medan priset på grönsaker gick upp med 16%.
För 5rmb får du väl en kycklingfile för på supermarket, 2rmb kan du köpa dig en grönsalladsblad(dock typ ingen näring alls i grönsalladsblad).
Det jag nämnde var inflationen, som i en simpel teoretisk värld stämmer överens med den genomsnittliga prisökningen i landet överlag, och som kan antas ge en minsta gräns på hur prisökningen bör ha varit i Beijing (den har alltså med största sannolikhet, och där håller vi med varandra verkar det som, varit ännu större än inflationen i just Beijing).
Om vi räknar på din uppgift om 10-20 % löneökning per år (i Beijing? i Kina överlag?) så säg 10 % ökning av priser sedan 2007 på matvaror, som en lägre uppskattning, då blir det en total ökning på 115 %, alltså mer än en dubblering av priset. Du säger att en kycklingfilé kostar 5 yuan i dag, nu vet jag visserligen inte hur stora de är, men när jag köper en kycklingfilé själv i Sverige så brukar det räcka till iaf två måltider för mig. Kött för en dag kunde man alltså få för mindre än 2.3 yuan då och lägg till lite ris, grönsaker, matlagningssaker, så kommer man kanske upp i 5 yuan.
Enligt våra simpla uppskattningar tycks det alltså inte ha varit något problem att leva för 10 yuan om dagen, men ändå äta helt okej, för 10 år sedan. Om du kan hitta någon officiell statistik på just vad olika matvaror kostade historiskt så vore det dock intressant, då det skulle ge oss säkrare uppskattningar. Jag kan självklart minnas lite fel från när jag var där, och det kanske kan tänkas vara så att restaurantmat i sig inte var mycket dyrare än att laga maten själv hemma. I Sverige är den absolut största kostnaden när man går till en restaurant personalkostnader pga höga skatter, arbetsgivaravgifter och fackigenomdrivna relativt höga lägstalöner. I Kina kan jag tänka mig att arbetskraft är mycket billigare och då kanske kostnaderna för restaurant inte är så mycket högre än hemlagat.