2016-04-01, 14:51
Cognitive Dissident
Ursprungligen postat av WLHS
För att bringa lite klarhet i diskussionen

Så är det förbjudet enligt alkohollagen att förtära medhavd alkohol ombord på tåget. Även om det endast säljs alkohol i bistron så berörs hela tåget av utskänkningstillståndet. På samma sätt så får man inte ta med sig alkohol som har köpts på tåget när man kliver av. Dock så har jag för mig att nattågskupéer räknas som slutet sällskap på samma sätt som ett hotellrum gör.

Och för att svara på TS fråga om du är 20 år eller äldre så ska det inte vara några problem att ta med dig bärsen öppet så länge du inte dricker och är nykter. Jag har då aldrig haft problem med att varken ta med mig alkohol eller dricka den diskret. Endast en gång har jag blivit upplyst om detta och fått EN flaska beslagtagen.


Det låter helt klart rimligt att det är hela tåget som berörs av tillståndet, precis som uteserveringen på en krog så får man ju ta med ölen från det omedelbara försäljningsstället. Men hur förhåller det sig på ett tåg som saknar restaurangvagn?
Nu är det väl en akademisk fråga för jag antar att tågbolag liksom t.ex. swebus reglerar sådant i villkoren för biljettköp/resa men förbjuder lagen alkoholförtäring?

(i praktiken är det ju dock så som du säger, att det går bra att dricka så länge man sköter sig i övrigt och är aningen diskret)