Ursprungligen postat av takeitchill
De har t.o.m. börjat ta inträde in till gamla stan nu. 100 rmb eller något, gäller dock under 2 veckor om jag inte minns fel.
Du får garanterat ingen maträtt inne i gamla stan för typ 10 rmb. Du kan hitta sådan billig mat, typ nudlar utanför den gamla staden dock, men då får du ju traska en bit.
Allt inne i gamla stan är ju dyrt. Går man ut och äter så är det väl runt minst 100rmb+ för två om man vill äta på en riktig restaurang.
Nej, Kina kommer inte "snart" bli dyrare än Japan... Kommer nog ta minst 20-30 år för det att inträffa. GDP per capita är fortfarande väldigt lågt i Kina. Japan är ett rikt land även sett till GDP per capita.
Saken med Kina är att det är så svårt att specifiera vad "en måltid" kostar. Det skiljer ju så enormt. Det är inte direkt som Sverige där de flesta restauranger ungefär ligger på liknande priser. I Kina går det ju från 10rmb upptill 500 rmb per person beroende på vad och vart man äter. Det är ju helt upp till en var man går och den standard man vill ha. Vill man bli undernärd på nudlar så kan man fortfarande leva på spottstyver i Kina. Har man lite högre standard och förväntningar så kommer det kosta betydligt mer. Räkna med att du får vad du betalar för. Billiga hak men även vanliga hak använder inte direkt de bästa råvarorna om vi säger så... Känner en del som driver restaurang i Kina och det är inte direkt hög matsäkerhet. Att vissa kan hålla det så billigt beror inte bara på att de är låga löner i Kina utan även på att de inte bryr sig om matsäkerhet och kvalitet på råvaror.
Nu för tiden så känns det som att det kostar alltid i alla fall runt 80-100 rmb per person(dvs. 130 sek pp) när man är ute och äter på restauranger i Kina. (Räknar inte in snabbmatsrestauranger och typ nudelhak).
Nja, så kan man inte generalisera det heller. Kina är komplext land, och det finns alla möjliga varianter av människor. En hel del mat är av låg kvalitet och hade aldrig fått säljas i Sverige. Men det innebär inte att billig mat är av dålig kvalitet. Allt beror på ägaren, och det är jävligt svårt att avgöra om man inte är van. Föder de upp djuren själva och odlar sin egen mat? Är de giriga eller gör de affärer för att klara brödfödan? Restaurangens läge? Allt detta + en massa andra faktorer spelar in. En restaurang som serverar nudlar för 4 yuan har högre kvalitet än var en annan restaurang som serverar Guilin-nudlar för 10 yuan har.
Har själv öppnat en västerländsk pub här, och att hitta råvaror som håller den kvaliten som man vill ha är svårt, men absolut inte omöjligt. Det finns grisbönder som har helt frigående grisar, inga som helst inhägnader eller ladugårdar eller liknande. Där kan man köpa en halv gris för 300 yuan. På marknad så kan man hitta fläskkött extremt billigt, men det är nog inget man vill ha i munnen.