2017-02-08, 00:56
Enona
Undvik norra Mexico, inte enbart för kriminaliteten utan även maten. Ju närmre gränsen du kommer desto sämre blir maten, bara kött ihop med öl eller Coca Cola och det är absolut gott i några dagar men man tröttnar.

Mexico City kan vid en första anblick uppfattas för stort och vibrerande för att vara hanterbart men är du ute efter maten och kulturen så rör du dig enbart i vissa delar av d.f (innerstaden).

Vill du laga mat så är la central de Abasto bland det brutalaste jag hittat någonstans, det är världens största matmarknad och det finns alla grönsaker, kryddor, styckdetaljer du kan tänka dig. Precis bredvid ligger mercado de la nueva Viga som har allt du kan tänka dig från havet. Det är väldigt stora marknader, säkert som 100 Hötorg tillsammans men det är väldigt kul att gå dit och handla.

Mercado de la Merced är ett annat alternativ som är mindre och lite mer centralt där du kan hitta mycket mat men även en hel del krimskrams.

Har en del kompisar som driver restauranger och de åker ofta till mercado de San Juan för att hitta inspiration och handla produkter. Det är en marknad där några av de mer kända krögarna i stan har investerat och byggt en "experimentverkstad". Du kan hitta allt från fermenterad åsna till passerade ostron.


Du kan även passa på att prova några av de högst rankade restaurangerna i världen för en billig peng.
Lägger du 1200-1600 så får du avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket på krogar som Quintonil, Pujol och Biko m.fl.

Det som jag dock älskar med Mexico City är gatumaten, i varje gatuhörn kan du få en perfekt tacos al Pastor och jag kanske bara inbillar mig men de känns bättre här än i övriga landet.


Överväg även delstaten Jalisco där du har metropolen Guadalajara där du har många bra restauranger, exempelvis Cocina 88 som Bono alltid besöker när han är i Mexico oavsett vart i landet han uppträder.
Härifrån avgår även tåget som går till det närliggande området Tequila där du kan besöka en uppsjö av destillerier och prova olika varianter, en väldigt trevlig dagsutflykt.

Angående Oaxaca så kan jag bara instämma med föregående skribent, det är en fantastisk plats där det känns som att hoppa bakåt i tiden. Har tillverkas även Mezcal som nu blivit en hipp produkt i USA vilket drivit upp priserna och blivit en viktig intäktskälla för regionen.

Chiapas ligger nedanför Oaxaca på gränsen till Guatemala. San Cristobal är en vacker gammal by som är perfekt att utgå från om man väljer den delen av landet. Vill du besöka historiska ruiner så skulle jag vilja säga att Chiapas är bästa stället för det ändamålet. Det är väldigt dramatiska miljöer med platser som Yaxchilan, Cañón del Sumidero, Aguas Azul och Palenque, du kommer att få känna dig som Indiana Jones.

Matmässigt, relativt likt Oaxaca med stor produktion av ost (all ost som används till Quesadillas kommer från de två delstaterna) men de äter också mycket tamales och mole, vilket du kan hitta överallt i landet.

En bubblare är om du vill göra något udda är att du flyger till Chihuahua och tar ångloket genom Barrancas del Cobre, en canyon som är både djupare och breder ut sig över ett större område än Grand Canyon. Passa gärna på att stanna till en natt längst uppe i bergen i någon av byarna, exempelvis Creel innan du fortsätter ut till Los Mochis som är slutdestination. Du kommer fram på kvällen och det går nattbussar(väldigt komfortabla med skinnfåtöljer du kan fälla bak) till olika destinationer. Bra att kombinera med Jalisco då du kommer fram på förmiddagen till Guadalajara