Ett intressant resmål om man gillar tåg och järnvägar i bergsmiljöer är att åka mellan Jesenice-Nova Gorica - Trieste över Wocheiner Bahn:
https://de.wikipedia.org/wiki/Bahnstrecke_Jesenice%E2%80%93Trieste
Österrike-Ungern byggde flera alpina banor i början av 1900-talet, den här sträckningen ihop med Karawankenbahn och Tauernbahn som skulle förbinda Salzburg med Trieste som var rikets stora utskeppningshamn. Innan dess var det en rejäl omväg österut om man skulle från Salzburg och rakt söderut.
Efter första världskriget har sträckningen från Jesenice (nära gränsen till Österrike) till Trieste varit delad i två länder, där den italienska delen är minimal och den slovenska delen innefattar en sex km lång tunnel. Ett extremt dyrt och komplicerat projekt som stod klart bara ett par år innan helvetet brakade loss...
Utsikten för den ferrovialt lagde med intresse av alpina bakgrundsmiljöer tillfredsställs i en extremt hög grad om jag säger så.
Det går lokaltåg idag mellan Jesenice och till italienska gränsen vid Kreplje (väldigt nära Trieste) och går alltså igenom de glesbefolkade västra alpina delarna av landet vilket tar två timmar (betagande bergslandskap som sagt) och går 5-6 ggr om dagen. Längs samma järnvägssträckning ligger även Nova Goricia som byggdes upp efter 1947 (den nya jugoslaviska-italienska gränsen drogs upp det året, varför Nova Goricia byggdes som gränsstad). Gränsen går vid villaträdgårdar ungefär och var den "svagaste" länken i Järnridån under Kalla Kriget (juggarna kunde som sagt var resa till väst som de ville, å andra sidan hade staten avtal med övriga Östblocket om att inte släppa ut östtyskar, polacker, ungrare m.fl. den vägen så staten hade viss koll över gränsstationerna). Inte så arkitektoniskt som sådant, men fascinerade avsnitt av Järnridån och en stadsmiljö som var det hetaste man kunde bygga i södra Europa 1950.