Kanarieöarna är lite speciella som resmål: det finns turistområden och så finns det områden där lokalbefolkningen vistas. Det är inte särskilt stora ytor där det samtidigt vistas både turister och lokalbefolkning (om man bortser från personalen på hotell/barer/nattklubbar/restauranger/...). Visst håller det på att ändras, men än så länge tycker jag att det är så.
Vad gäller mat så finns det en enkel regel som går att använda på många platser: ät inte där turisterna äter! Det kan mycket väl vara lite svårt att hitta restauranger som lokalbefolkningen brukar gästa, men det kan vara värt besväret. Ibland kan man prata med tex hotellpersonalen och fråga var de äter om de går ut. Men du får vara beredd på att de inte vill ha en massa turister på "sina" restauranger och då väljer de att ljuga ihop något för dig, eller så rekommenderar de en typisk turistrestaurang.
Specifikt för Teneriffa vet jag vart du skall vända dig om du vill äta öns bästa paella. Eller visste, numera är den restaurangen stängd och två generationer krögare har pensionerats. Och oavsett hur mycket du hade letat själv hade du aldrig någonsin hittat stället: det såg ut som en kyffig kvarterskrog, men maten var förstklassig, till tredjeklassens priser...
Det kan vara på sin plats med en liten varning: om du verkligen går och äter på samma restauranger som lokalbefolkningen så kan du inte vänta dig att personalen pratar annat än engelska. Tills Franco dog i mitten på 70-talet hade Spanien väldigt lite kontakt med andra länder (annat än turisterna) och därmed var det bara någon ynka procent av befolkningen som pratade engelska annat än i skolan. Det har blivit bättre sedan dess, men det är långt ifrån bra än så länge.