2021-06-09, 14:04
Craigg
Ursprungligen postat av TexasSwede
Definera gärna "vanlig arbetarlön". Medianlönen för en sjuksköterska i USA är motsvarande 53 300 kr/månad, och för en barnmorska 75 000 kr/mån.
Genomsnittslönen för en lärare var 43 800 kr/mån förra året, men det kan varierar mellan olika delstater. I bland annat Kalifornien ligger lönerna betydligt högre.


Med arbetarlön menar jag en lön som folk som saknar utbildning och kompetens tjänar (och dessa är ju minst lika många som högutbildade om inte ännu fler). Tjänar du 10 dollar i timmen så är ditt liv i USA knappast glamoröst. Då har du knappt råd att ens gå till läkaren (nej, försäkringen täcker inte allt). I Sverige kan du i alla fall få bostadsbidrag om du är ung (det är väl bra om unga som har lite ont om pengar får en tusenlapp extra i månaden?). Jag har aldrig hört talas om något bostadsbidrag i individsamhället USA. Folk på Flashback verkar ju inte direkt vara positivt ställda till bidrag, men jag ser hellre att skatten går till att ungdomar får lite extrapengar än att en övervägande del av skattepengarna går till att skicka soldater till Mellanöstern som ju USA har envisats mycket med i modern tid.

43.800 kr i månaden? Mjo, lite som i Sverige alltså? Lärare i USA tjänar alltså lika mycket som lärare i Stockholm gör. Med 40 % skatt och kanske skolavgift till dina eventuella barn så blir du knappast mycket rikare i USA. På det stora hela blir det nog plus minus noll ändå.


Ursprungligen postat av TexasSwede
Beror helt och hållet på var du bor. Det finns delar av USA där kollektivtrafiken är tämligen väl utbyggd, medan andra helt saknar bussar. Men det finns ju Uber och Lyft, har du råd att dricka dig så full så har du väl råd med en Uber hem. :-)
Eftersom det är mycket billigare att ha bil i USA jämfört med i Sverige så finns det egentligen ingen anledning att inte ha det (om man nu inte är så efterbliven att man inte klarar av ett enkelt körkortstest och uppkörning).
Gränserna för rattonykterhet ligger dessutom högre än i Sverige, så det är inga problem att ta två eller tre öl under en kväll och sedan köra hem lagligt.
Visst, om du ska dricka dig dräng-full så kan du inte köra hem efteråt, men normalt dricker man inte så mycket. Det är nog ett typiskt svenskt beteende, och främst bland lågutbildade/unga/landsbygdsbor.


Har du aldrig varit ung? Är man tonåring och en bit in på 20 så brukar man festa till det så hårt att man knappt kan stå upp runt midnatt (så lägg ner snacket om "svenskt beteende", din granne Jeffrey var likadan när han var ung. I USA testade man ju till och med att förbjuda alkohol ett tag, gick ju sådär ). Då kan man ju inte köra hem, då behöver du en kompis som kör åt dig. Och nej, man har inte alltid råd med en Uber, precis som man inte alltid har råd med taxi i Sverige när man är ung. Den nattliga kollektivtrafiken i Sverige är billigare än att ta Uber i USA, ibland är det till och med gratis om du vet hur man undviker kontrollanter.


Ursprungligen postat av TexasSwede
Jag har faktiskt räknat en hel del på det, och du har fel. Om du tar kostnaden för förskola och utbildning i USA och jämför det med kostnaden i Sverige (jag har för mig att jag räknade på två barn, så man får lite rabatt i Sverige tack vare maxtaxa) så blir det absolut dyrare i USA. Men de lägre skatterna gör att det mer än väl kompenseras. Jag adderade även merkostnaden för sjukförsäkring för hela familjen, och det blev fortfarande mycket mindre kvar i plånboken i Sverige.
Trots att studier i Sverige är gratis så har svenska högskole-studenter nästan lika höga studieskulder som amerikaner. Den genomsnittliga amerikanska studenten har bara runt 30% högre studieskuld än den svenska.


Jag tycker inte 30% är något "bara", det är en ganska hög siffra. Den enda studieskulden svenskar har är studielån. I USA betalar du terminsavgift utöver det. Blir oftast runt en mille det också.

Ursprungligen postat av TexasSwede
Har du lust att utveckla detta lite? Jag tycker jag får bra service.


Vad som är bra är väl subjektivt, men jag hade iaf inte varit nöjd med att ha fler omkostnader i USA trots en relativt hög skatt. Ett läkarbesök i USA kostar ALLTID minst 100 dollar för en "appointment" och därefter adderas ännu mer kostnader beroende på ditt ärende. Nej, försäkringen täcker inte allt, den täcker bara om du bryter något i en olycka. Vill du kolla om din hals är svullen eller testa dig för en sjukdom så är det direkt från din egen ficka. 100 dollar är dyrt jämfört med Sveriges ca 100-150 kr i besöksavgift, och får du även en massa medicin utskrivet så blir det snabbt en dyr historia.

För att inte tala om skolavgifterna som vi redan har varit inne på.

Vet inte om detta ovan räknas som god service?