Tidpunkten är ganska avgörande för vad man väljer. Skulle absolut inte välja en stad i södra (eller ens centrala/östra) Europa i juli. I alla fall inte om man inte VET att hetta inte är något som stör en.
Jag skulle föreslå något så "mesigt" som Kreta. Borde gå att hitta billiga charterpaket, och sedan kan man hyra bil och välja om man vill hållas med andra turister eller dra upp i berg eller till ensligare delar av ön (som är STOR - tro inte att du hinner se allt på två veckor! Och allt finns: stränder, berg, städer, arkeologi, kloster, befästningar, jordbruksbygder, turistghetton - precis allt).
Prisnivån kan kännas hög på turistorter, men är väldigt human (eller var det iaf covid-sommaren 2021) om man hittar till mer inhemska ställen. Jag undrar om vi någonsin betalade över 50 euro för en middag för två, inklusive minimum 1 liter vin (oftast betydligt mer), 3-5 meze*, och någon grill- eller ugnsrätt.
Min plan för resan förra sommaren var ursprungligen att hitta ett riktigt billigt paket med flyg+hotell, men de jävla resebyråerna ställde in hela tiden, så till sist beställde vi bara flyg + några hotellnätter själva. (Vissa delar av ön har också helt ok AirB'nB utbud). Priserna för nästa sommar på hotell kommer antagligen att vara högre, juni-juli 2021 hade vi inga problem med att hitta hyfsat boende för 35-45 euro natten.
Men min ursprungliga plan var alltså att hitta ett billigt paket, och sedan behandla det boendet som en extra förmån att använda eller inte, beroende på hur vi gillade det.
*
Restauranger har ibland menyer som är "grekiska", ibland sådana som är "turist", och ibland bägge samtidigt. En grekisk meny har mängder med smårätter och biffen/fisken och tillbehören listade skilt - väldigt bra och billigt om man vet vad man vill ha, eller är äventyrslysten. "Turistmenyer" har färdiga portioner, dvs biff+potatis+ngt grönt för ett pris. Själv gillar jag den grekiska stilen mer. Greker är f.ö. skoningslösa i sina recensioner av restauranger - bra att läsa recensioner med google translate, och komma ihåg att om greker klagar på små och dyra portioner så betyder det oftast att det för nordbor är ett berg av mat till humant pris :-).