Ursprungligen postat av scrosh
Har bott utomlands sedan 2014. Först i Nederländerna och numera i Spanien, kan rekommendera båda två. Såhär går du tillväga:
1. Hitta ett jobb. Detta gör du enklast via Glassdoor och LinkedIn. Fått flera jobb därigenom utan närmare problem. Enkla kundtjänstjobb är superenkla att fixa, bara ljug lite på CV om erfarenhet om du saknar någon. Stor efterfrågan inom den branschen. Kanske inget drömyrke men många erbjuder både flygbiljett samt första månadens boende med hjälp för att fixa personnummer, bankkonto etc. När du väl är på plats och fått allt det praktiska kan du leta dig vidare efter yrken som är mer passande eller lämpliga, lär dig språket så kan du få vilket jobb du vill. Svenskar har mycket gott rykte i princip alla länder och är sedda att ha god arbetsmoral och är eftertraktade på arbetsmarknaden.
2. Bostad är också mycket enkelt, finns en UPPSJÖ med Facebookgrupper för svenskar i X land/stad som hyr ut rum, vilket kanske inte är idealt men det är nånstans att börja. Detta kan kräva lite budget då deposition samt någon månads hyra krävs men detta är upp till dig vad du har för standard. Börja med ett rum och spara sedan ihop till att få ett förstahandskontrakt skulle jag säga. För att ge en fingervisning så flyttade jag till Holland med 10 lax på fickan första månaden och betalade allt ovan + utgifter som mat, busskort etc. utan problem.
Det är endast dessa 2 steg egentligen. Det är ingen stor grej att flytta till ett annat land, speciellt inom Schengen. Passar det inte är det bara att åka hem till Svedala igen, varför man nu skulle göra det... när du väl påbörjat ditt liv utomlands kommer du aldrig vilja åka tillbaka, det är en sak som är säker.
Lycka till!
Det du beskriver fungerar men den som gör så är dömd till att för evigt vara en expat som jobbar på engelskspråkiga arbetsplatser. Min strategi var annorlunda för att flytta till Tyskland.
1. Ett halvårs intensiva språkstudier på plats. Finns skolor som berättigar csn. Du behöver trots detta egenkapital då kurserna är hyfsat dyra.
2. Började som vuxenlärling och jobbade/utbildade mig för en lön lägre än socialbidrag i två års tid (återigen, du behöver startkapital). När jag var färdig hade jag en tysk yrkesexamen och behärskade språket ganska bra. Efter det har der inte varit några problem med att hitta jobb.