Eftersom ni är matglada kockar (och förhoppningsvis också ostälskare) rekommenderar jag varmt La Cloche à fromage ("Ostkupan") i Strasbourg. Jag var skeptiskt första gången, men nu har restaurangen blivit ett måste när jag har vägarna förbi. Välj en av deras större osttallrikar. Kyparna är vänliga och berättar kort om ostarna (också på engelska). Fastnar man för något speciellt kan man köpa osten i affären mittemot. Ligger när Place Guthenberg. Säkrast är att boka bord i förväg.
http://www.cheese-gourmet.com/
Mellan Stasbourg och Basel åker ni förstås via Route des vins. Även om sträckan lockar många under sommaren, är det ett måste.
http://www.alsace-route-des-vins.com/
Det finns mycket kulinariskt att upptäcka i byarna och småstäderna. Kanske ett banalt tips, men två favoriter i Alsace är choucroute och baeckeofe, inte alltför tungt men ett läckert alsace-vin...
Colmar är en mycket fin stad på vägen.
Gillar ni konst är UnterLinden i Colmar och konstmuséet i Basel ett måste.
På den tyska sidan finns också en trevlig vintur som går från Baden-Baden genom Swartzwald ner mot Freiburg.
Det finns en heldel vinfester i byarna på bägge sidorna om Rhen under sommaren. Värt att kolla upp.