Hitta diskussioner med liknande innehåll

Börja segla?

#1 2005-06-17, 00:11
ztocko
Jag och en polare är jäkligt sugna på att göra en seglar-resa nästa sommar eller året efter det, beroende på hur långt vi kommit i våran utbildning och planering!

Vi är helt nybörjare på segla, har aldrig varit i en segelbåt men detta är något som finns med på våran "what-to-do-before-death"-lista!! Vi planerar att segla på sommaren ca 2 månader och åka från göteborg ner längst holland - frankrike osv till medelhavet.

Frågorna är många, bland annat:

1. Vad skulle ni rekommendera för någon båt för detta äventyret. Någon billig båt gärna, bara den är sjöduglig och bra för nybörjare.

2. Vilken utbildning skulle ni rekommendera? Eller rättare sagt vilka krävs? Vet att det krävs viss licens för att åka på kanal, samt VHF-licens osv. Men för själva seglingen vad krävs för utbildning?

3. Vad för prylar rekommenderas för navigation?

4. Säkerhet?

5. Ge gärna massa tips till och trix som kan behövas för denna resa!!!
#2 2005-06-17, 00:49
Skoff
Låter som en kul resa. Tycker jag som älskar att segla men alla är ju inte båtmänniskor så testa först att segla och känn efter om det verkligen är er grej.

Vilken prisklass hade ni tänkt? Om ni tänkt sälja båten i medelhavet kanske det kan vara ide att köpa en internationellt känd båt så den är lättsåld där nere. Tror (observera tror) att det är vanligt att andra länder typgodkänner båtmodeller och då kanske en okänd båt kan vara svårsåld.

Hallberg rassy kanske kan vara ett allmänt tips på sjödugliga båtar men billiga brukar de inte vara.

För 50k kan ni köpa en IF. Det är en bra sjöduglig båt som tål mycket vind. Nackdelen är att den kan vara jobbig i hög sjö på undanvindar och lite för trång för 2 månader.
#3 2005-06-17, 01:36
Thos
Jag har också nått liknande på min "what-to-do-before-death"-lista.

I sommar bör ni gå en grundläggande seglarkurs. ABC seglarskola http://www.abcseglarskola.se/index2.asp är bland de största aktörerna och har ett bra utbud på sina kurser.

Så om ni nu förhoppningsvis vill fortsätta kan jag lova er en hel del plugg i höst-vinter-vår där ni då får lära er allt som kan tänkas behövas, som navigation, säkerhet, signalering osv. För övrigt behövs licens för VHF samt ett tillstånd. För kanalåkning behövs också någon form av intyg om jag inte missminner mig.

Om man tittar på båtsidan så är som sagt en Hallberg Rassy ett mycket fint val om man har nån miljon liggandes, alternativt en Omega. Har man inte en så fet plånbok är som sagt en IF en bra båt som tål vind och är sjöduglig, men hur den står sig utomskärs vet jag inte. Det är heller ingen båt för den som vill åka bekvämt, då många saknar både toalett och kök.

Har man inte råd med en egen båt kan man alltid mönstra på större båtar. Ofta är det privata yatcher med egen besättning som ofta går mellan medelhavet och västindien. Ofta krävs lite erfarenhet för att kunna få en plats, har man inte det är det lättast att få en plats som kock, men då får man räkna med att stå med maten all sin vakna tid.
#4 2005-06-17, 02:05
Skoff
Ursprungligen postat av Thos
Om man tittar på båtsidan så är som sagt en Hallberg Rassy ett mycket fint val om man har nån miljon liggandes, alternativt en Omega.


En miljon var nog att ta i, det finns betdligt billigare HR-båtar.

Kända 70-talsbåtar behåller sitt värde så det behöver inte kosta mer att köpa en större båt. Det enda är att ni ligger ute med en större summa pengar.
#5 2005-06-17, 08:49
Thos
Ursprungligen postat av Skoff
En miljon var nog att ta i, det finns betdligt billigare HR-båtar.

Kända 70-talsbåtar behåller sitt värde så det behöver inte kosta mer att köpa en större båt. Det enda är att ni ligger ute med en större summa pengar.


Okej, inte en miljon för själva båten, men tänk på alla kringkostnader.
#6 2005-06-17, 11:02
smint
  1. Seglarskola
  2. Skepparexamen eller vad det heter nu för tiden
  3. Segla en sommar eller två utmed svenska kusten så att ni förstår vad folk skriker åt er när ni rasar in i hamn för fulla segel... Ärligt talat, för att segla omkring i vatten med extremt tidvatten som i Holland och utmed franska kusten så behöver ni båtvana för att kunna koncentrera er på allt. Är ingen kryssningsresa...
  4. Båt med inombordare (diesel!!!) för en sådan etapp. IF med elvisp utanpå är dåligt i hög sjö. Om ni hittar en med inombordare är det OK. Finns inte många dock. (Se dig själv stå och slita i startsnöret till 10hk evinruden i storm tills det går av, eller fylla på bensin i utombordartanken vid sjögång)
  5. En ful men bra båt för två personer är tex Maxi 77 eller 84 (68 blir för litet)

  6. Står på min lista med för övrigt
#7 2005-06-17, 12:39
Skoff
Ursprungligen postat av smint
    (Se dig själv stå och slita i startsnöret till 10hk evinruden i storm tills det går av, eller fylla på bensin i utombordartanken vid sjögång)




Minns en tur med IF för motor i dåligt väder när det kom ett stort fraktfartyg med stora svalvågor efter sig som fick segelbåten i gungning. Första vågen så röt motorn när den kom upp över vattenytan sen när aktern dök ner doppades motorn helt vattnet och tvärdog. Var bara att hissa segel och det tog ett tag innan den motorn startade igen.

Har man utombordare väljer man oftast att segla istället för att gå för motor.
#8 2005-07-09, 16:32
TTl
Ursprungligen postat av ztocko

Frågorna är många, bland annat:

1. Vad skulle ni rekommendera för någon båt för detta äventyret. Någon billig båt gärna, bara den är sjöduglig och bra för nybörjare.

2. Vilken utbildning skulle ni rekommendera? Eller rättare sagt vilka krävs? Vet att det krävs viss licens för att åka på kanal, samt VHF-licens osv. Men för själva seglingen vad krävs för utbildning?

3. Vad för prylar rekommenderas för navigation?

4. Säkerhet?

5. Ge gärna massa tips till och trix som kan behövas för denna resa!!!



1.
http://www.blocket.se/view/5487769.htm?caller=nbl_s&l=0&c=1&city=0
Något i den stilen, bra utrustad var den också.
Pappa har en åtta meters tävlings/familjhybrid och den är inte alldeles för stor och rymlig tycker jag... Men det beror ju på antalet.

2.
Det krävs vana att segla. Det är långt till Frankrike...
Läsa sjökort, navigera osv brukar man få grepp om eftersom men att hantera hög sjö och kryssa mot en kraftig vind, det är mycket vana.
Ta kurser, och ännu bättre:Ž

Få med någon som är en van seglare. Fråga någon snäll själ i hamnen om ni kan få följa med ut och segla en tur, betala om det behövs. Ni kommer att få igen det när ni ska segla ut i världen.

Licenser och liknande har jag ingen aning om.

3. Sjökort och kompass, ev. en GPS - mottagare.
Fixa sjökort över hela eran resrutt och planera allting noga.

4. Radio på båten är ett måste. Sändningar med väderleksrapporter är seglarens bästa vän. Har för mig att min paaapa har en form av walkie-talkie i sin båt också...

Planera resan! Kolla upp förutsättningar för kustremsorna ni ska följa och ha rejäla lås på alla luckor i båten. Kolla upp hur det är med djuphamnar i kuststäderna ni ska besöka.

Flytvästar är en självklarhet. Lysraketpistol också.

Jadu, jag får önska er lycka till!

En dag ska jag också genomföra detta, min dröm!
#9 2005-07-09, 17:18
trebby
förutom själva utrustningen är det erfarnehet som gäller, ta med någon som kan segla och lär er grunderna. t.ex. hur man hissar segel, hur man hissar/tar ner spinnacker, hur du ska styra, vilka segel som är lämpliga i olika förutsättningar.

när ni lärt er grunderna ska ni ge er ut och segla massor för att klara svårare förhållanden. Åk inte bara ut när det är sol och bra vind, åk ut när det regnar, blåser hårt och är allmänt pissigt, då blir ni bättre förberedda...för vädret kan slå om fort på sjön och är man långt från land är det inte mycket annat än att segla på.
#10 2005-07-09, 20:11
Herodes
Många goda råd har du redan fått.
Måste bara slå ett slag för min egen favorit: Allegro 27 - en långkölad skönhet som dock har ett något begränsat utrymme.
Men 2 pers. + eventuella gäster är inga problem. Välseglande och trygg.
Pris blott 70K-150K kr beroende på utrusting.
http://www.allegroklubben.se

Val av båt är ju tätt förknippat med plånbokens beskaffenhet. Detta gör det svårt att tipsa om rätt båt för Er.
Men Hallberg Rassy (Monsun, Rasmus, HR34) är kanonbåtar. Likaså Malö eller Forgus35.

Här har du mycket matnyttigt vad gäller långseglatser. MYCKET att plöja igenom när tid finnes:
http://home.swipnet.se/sara_w/segling/links.htm

Inspiration. 3 grabbar i en 28 fots Laurin Koster:
http://www.fangadagen.com/segling/index.htm
Citat från siten:
"På ett år har hon korsat Atlanten, Stilla havet, västra hemisfären och ekvatorn. Hon har angjort fyra kontinenter,
gått på grund på tre, sett solen gå upp över en obruten havshorisont nära 200 gånger och hela tiden varit en trygg bekantskap i medgång och motgång, dispyt och samstämmighet och i stiltje och storm. Inte så pjåkigt för en 33 år gammal 28 fotare."
Slut Citat.

Lycka till!
#11 2005-07-13, 03:39
Blaze-Joint
Skulle man kunna få haka med några?

Är en kille på 21 som är välbyggd,lojal,snäll,trevlig osv.

Pengar har jag gott om också så ifall någon utav er är intresserade är det
bara att skicka PM!!


Kom ihåg att det kommer finnas pirater därute and im your main Man
om något sådant skulle inträffa!!
#12 2005-07-13, 04:35
TTl
Tänk om vi skulle bygga ett skepp.

En majestätisk dam, vackrare, större och starkare än Titanic.
Mer majestätisk än Queen Mary 2, och stiligare än Vasa.

Byggd för att klara Sveriges skärgård, Holländska tidvatten, Atlantens utmaningar och Stilla havets värme. Tillsammans skulle vi segla Jorden runt!

Endast 2000 utvalda flashbackare skulle få följa med och dag som natt skulle vi bygga på vårt skepp. När det är färdigt döper vi det till "Miss Flashback" och LadyTiera får krossa en champagneflaska mot skrovet.


Vilka är med mig?