Hej!
Låter som ett riktigt äventyr. Jag hade planer på en liknande resa men det kom annat i vägen. Har dock samlat på mig lite fakta och hoppas att den fortfarande är aktuell. Det är alltså inte mina egna ord eller tips utan jag har fått de av en bekant samt sökt lite på nätet. Håll till godo;
Transsibiriska järnvägen (Moskva – Beijing)
786,5 mil lång.
Transibiriska järnvägen (Transsibirskaja magistral) är uppdelad i fyra olika linjer. Den man oftast syftar på när man pratar om Transibiriska järnvägen är sträckan mellan Moskva – Vladivostok (knappt 930 mil är den världens längsta). Tar sju dagar.
Transmogoliska är sträckan Moskva – Ulan Bator (Mongoliet) – Beijing. Den mest populära rutten, tar sex dagar. 786,5 mil. Passa på att göra stopp i Irkutsk vid Bajkalsjön och Mongoliets huvudstad Ulan Bator.
Transmuchurian är sträckan mellan Moskva – Peking, men denna sträcker sig norr om Mongoliet. Sträckan är 900,1 mil och tar sju dagar.
Den minst kända sträckan är Bajkal-Amur Mainline som går mellan Moskva och Sovetskaya Gavan, norr om Bajkalsjön.
Få personer i varken Ryssland, Mongoliet eller Kina talar engelska, använd teckenspråk och ha tålamod, tålamod och tålamod!
TIPS: Proviantera innan avfärd, maten på tåget är färglös, smaklös och fantasilös. På varje station står försäljare som säljer nudelpaket, godis och dryck.
Lämna inte under några som helst omständigheter värdesaker framme! Ta med dig ditt ”handbagage” överallt, t.o.m. när du ska duscha!
Vodka dricks, skålas med och sköljs ner oavsett tid på dygnet. Svårt att tacka nej men använd sunt förnuft, inte kul att vara bakis på ett tåg med en toalett på 100 andraÂ…
Se till att vara ombord i god tid innan avfärd vid stoppen på de olika stationerna. Ibland avgår de några minuter tidigare utsatt tid. Och nej, de väntar inte på dig!
Högsäsong att åka är vår och sommar (maj - september). Tips är att åka i antingen april eller oktober.
Klasser: I en standardkupé bor fyra personer. Längs bak i vagnen finns toalett och dusch, ta med eget toalettpapper! Saknas eller tar slut hela tiden.... Det finns även tvåbäddskupéer med eget tvättställ, blir ett par tusenlappar dyrare. Det finns även kupéer med egen toalett men de är populärast och således svåra att få tag på om man inte är ute i riktigt god tid.
Städning sker inte, man får snällt städa sin egen kupé. Däremot städas toaletterna och duschutrymmena.
Ta med en hög böcker, karta (kul att veta var man befinner sig i obygden), ficklampa, spel alt. kortlek. Ta med godis! Det finns ingen som helst underhållning på tåget och det kan lätt bli långtråkigt långa perioder.
Även om vissa kupeer går att låsa kan den som vill enkelt ta sig in. Bär alltid på dig pengar, biljetter o.dyl!.
Tiden: Alla tåg i Ryssland följer Moskvatid. Biljetterna inom Ryssland anges i Moskvatid, liksom klockorna på stationerna. Och detta i ett land med 11 tidszoner! Hela Kina följer Peking-tid och Mongoliet har samma tidszon som Kina, förutom under sommaren. Tiden är ett stort samtalsämne under resan eftersom det ofta är oklart vad klockan egentligen är.
Visum: Krävs till alla tre länder. Det till Ryssland är krångligast. Går att ordna på egen hand men smidigast är genom en arrangör, dyrare men du får ett visum till 99% chans.
Pengar: Rubel är det enda som fungerar på de ryska tågen och i Ryssland. Växla in kinesiska yuan respektive mongoliska Tögrög redan i Sverige.
Ha alltid småsedlar, personalen på tågen har aldrig växel!
Vatten: Samovarer med kokande vatten finns, perfekt till te, kaffe eller snabbnudlar. Dricksvatten köper man på stationerna! Annars får man sitta i en egen liten kupé resten av resan, med ett hål i golvetÂ…
Prisuppgifter:
Äter du samtliga mål i tågets restaurangvagn kostar det cirka 150 kronor per dag.
Flygbiljetter:
Vladivostok - Moskva: cirka 5500 kronor
Ulan Bator - Moskva: cirka 4000 kronor
Stockholm – Moskva tor: cirka 3500 kronor
Peking – Moskva: cirka 4000 kronor
Visum:
Ryssland: 600 kronor
Mongoliet – transitvisum: 700 kronor
Mongoliet – uppehållsvisum: 800 kronor
Kina: 370 kronor
Tågbiljetter:
Priserna skiljer sig åt och du kan också komma billigare undan om du bokar själv, men inte alltid. Följande prislista är indikation på vad det kosta att resa Transsibiriska järnvägen i första eller andraklass.
Kolla in researrangören Penguin Travel på
penguin.se för info om priser, alt. bokning av biljetter, visum etc.